Hlavní obsah

Musíme překonat neshody ohledně EU, vyzývala Merkelová v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu při jednání se svým britským protějškem Davidem Cameronem zdůraznila, že obě země musí spoluprací překonat rozdílné názory na dlouhodobé rozpočtové plány Evropské unie.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s britským premiérem Davidem Cameronem

Článek

"Navzdory neshodám, které máme, je pro mě velmi důležité, aby Británie a Německo spolupracovaly," prohlásila Merkelová podle agentury Reuters před pracovní večeří s Cameronem v Londýně.

Cílem večerního jednání je překlenout rozdílné postoje Berlína a Londýna vůči navrhovanému rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. Cameron už dříve pohrozil, že návrh předpokládající zvyšování výdajů zablokuje. To by mohlo znamenat například zastavení růstu podpory chudším členským zemím EU ve střední a východní Evropě, tedy i Česku.

"Neustále musíme dělat něco, co jde proti veřejnému mínění doma. Ne všechny výdaje byly použity efektivně... Tím se musíme zabývat," připustila také kancléřka v Londýně.

Evropská komise navrhla pro roky 2014 až 2020 rozpočet přes jeden bilión eur, tedy skoro 1,1 procenta evropského hrubého domácího produktu (HDP). Německo navrhuje kompromis, který by omezoval unijní výdaje jedním procentem HDP, a Merkelová se snaží, aby Cameron tento kompromis podpořil.

Evropští lídři se pokusí sedmiletý rozpočtový plán schválit na bruselském summitu 22. a 23. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám