Hlavní obsah

Brňan byl nedobrovolně na psychiatrii, Česko mu má zaplatit půl miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lukáš Bureš z Brna má od Česka dostat téměř půl miliónu korun jako odškodné za nedobrovolnou hospitalizaci na psychiatrii v Brně - Černovicích. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, jak vyplývá z jeho databáze.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Bureš ve stížnosti tvrdil, že jeho přijetí do psychiatrické léčebny bylo nezákonné. Údajně se nemohl domoci propuštění. Stěžoval si také na ponižující zacházení ze strany ošetřujícího personálu a neochotu státních orgánů vyšetřit okolnosti hospitalizace.

Do léčebny se Bureš dostal v únoru 2007 po předávkování uklidňujícím lékem, který mu předepsal jeho psychiatr. Pod vlivem medikamentu vyšel z bytu na ulici pouze ve svetru, bez kalhot a spodního prádla. Policejní hlídka ho považovala za drogově závislého a skončil v Černovicích.

Podle stížnosti byl Bureš dlouhé hodiny připoutaný k lůžku na záchytce.

Štrasburský soud mu jako náhradu nemajetkové újmy přiznal 20 000 eur (494 623 Kč). Česko podle rozsudku musí peníze vyplatit do tří měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám