Hlavní obsah

K radikálnímu islamistovi měla CIA dovést vnadná blondýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se měla pokusit zlikvidovat americko-jemenského teroristu Anwara al-Awlakiho za pomoci dánského dvojitého agenta a atraktivní Chorvatky, která měla posloužit jako návnada. Dán za to dostal čtvrt miliónu dolarů, i když uvádí, že plán nevyšel. CIA to nekomentovala. Podrobnosti zveřejnila televize ABC.

Foto: jyllands-posten.dk

Klerik Anwar al-Awlaki a jeho vyvolená. Pod muslimským šátkem se mají skrývat blonďaté vlasy, jak napsal dánský tisk.

Článek

Dán Morten Storm, který se dlouho pohyboval v radikálních islámských kruzích, si získal důvěru al-Awlakiho během svého pobytu v Jemenu v roce 2006, takže mohl posloužit jako dohazovač, napsal dánský list Jyllands-Posten.

Storm listu popsal svá setkání s al-Awlakim, narozeném v USA. V roce 2009 s ním v pouštním táboře v jemenské provincii Šabvá radikální klerik hovořil na citlivé osobní téma: "Zeptal se mě, jestli na Západě neznám nějakou ženu, s níž by se mohl oženit. Myslím, že mu chyběl někdo, kdo by lépe chápal jeho západní způsob myšlení."

Al-Awlaki už měl dvě ženy, které ale žily v jemenské metropoli Saná. Chtěl však bílou ženu, která konvertovala k islámu a která by byla ochotná mu dělat společnost i v úkrytech v odlehlých kmenových oblastech a chápala lépe jeho myšlení, než ženy, které vyrůstaly v arabských zemích a neměly zkušenost se západním světem.

Ve zprávě z prosince 2009 upozorňoval al-Awlaki Storma, že žena musí akceptovat, že nežije na jednom místě, a někdy dokonce pobývá ve stanu nebo izolovaně.

Světlovlasá návnada

Vhodnou kandidátkou byla 32letá světlovlasá Chorvatka ze Záhřebu Aminah, která konvertovala k islámu a stala se al-Awlakiho fanynkou na Facebooku. Storm ji objevil v roce 2010. Po výměně několika vzkazů se Stormem přistoupila na to, že by se za klerika provdala. Poslala mu i krátké video, kde říkala: "Jsem nervózní, je to pro mne složité. Zrovna jsem to natočila, takže můžete vidět, jak vypadám".

Al-Awlaki speciálně natočil video pro svou "setru Aminah". O Stormovi mluvil jako o "opravdovém bratrovi".

"Je mi 32 let a jsem připravená na nebezpečné věci. Jsem připravena zemřít za Alláha," naspala Chorvatka v jednom textu klerikovi.

Al-Awlaki počítal s tím, že bude pronásledován, protože na Vánoce 2009 vyslal nigerijského studenta, aby se pokusil odpálit bombu na palubě letadla směřujícího z Amsterodamu do Detroitu.

Tajné služby ve hře 

Storm mezitím kontaktoval dánskou rozvědku PET a řekl, že je v kontaktu s ženou ochotnou si vzít al-Awlakiho. PET kontaktovala americkou CIA a ta Storma požádala, aby ji dovedl k jednomu z nejhledanějších mužů. Dánovi za to nabídla 250 000 dolarů (zhruba 4,8 miliónu korun). Plánem CIA a PET bylo umístit miniaturní lokalizátor do zavazadla Chorvatky.

Plán ale selhal. Žena sice přijela do Jemenu, ale al-Awlakiho poradci jí řekli, aby se zbavila svých zavazadel, ve kterých bylo zařízení, jež umožňovalo ji vystopovat.

Aminah a al-Awlaki se vzali a duchovní si pochvaloval, že nová žena vysoce převýšila jeho očekávání.

Storm přiznal, že kdyby plán vyšel, zahynul by klerik i jeho nová žena. To se však nestalo, nakonec byl při náletu bezpilotního letadla zabit loni v září jen al-Awlaki. Byl prvním americkým občanem, kterého nechala vláda na příkaz zabít.

Storm uvádí, že Aminah s ním ještě nějakou dobu zůstala v kontaktu, neboť netušila, že je dvojitým agentem. Ukázal také fotografii tašky napěchované stodolarovkami, které dostal za svůj plán. Podle CNN se nyní skrývá, protože mu vyhrožují islámští fundamentalisté.

Aminah před několika měsíci prozradila, že pracuje pro internetový magazín Al-Káidy na Arabském poloostrově Inspire. Netajila se také tím, že se chtěla podílet na teroristickém útoku. Nyní je místo jejího pobytu neznámé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám