Hlavní obsah

Al-Kajdá: Nepovedený útok na letadlo je naše práce

Saná
Aktualizováno

Teroristická síť al-Kajdá v pondělí uvedla, že za pokusem o útok na letoun v americkém Detroitu stojí ona. Její pobočka z Arabského poloostrova se tím prý chtěla pomstít na útok jemenské armády podporované Američany proti al-Kajdě v Jemenu. Skupina to uvedla v prohlášení na internetu. Americký prezident Barack Obama v reakci na to vystoupil s prohlášením, že jeho země udělá vše, aby teroru zabránila.

Foto: Reuters

Třiadvacetiletý Nigerijec Umar Farouk Abdulmutallab

Článek

Podle prohlášení al-Kajdy pracoval útočník společně s dalšími členy skupiny. "Dokud budou Američané podporovat své vůdce, mohou od nás čekat víc," stojí v prohlášení podle CNN. Skupina prý vycvičila dva muže, kteří měli být schopni nový typ výbušniny odpálit.

Obama chvíli po prohlášení svolal brífink, na němž oznámil, že jeho země na útoky rázně odpoví. "Ti, kteří chtějí zabíjet nevinné muže, ženy a děti, musí počítat s tím, že Spojené státy budou dělat víc, než jen posilovat svou obranu," řekl Obama.

Třiadvacetiletý Nigerijec se pokusil vyhodit do povětří letadlo na lince z nizozemského Amsterdamu do amerického Detroitu v pátek. Látka ale nevybuchla, začala hořet, pasažéři ji uhasili a mladíka přemohli. [celá zpráva]

Po zatčení uvedl, že spolupracuje s al-Kajdou. Vyšetřovatelům prý řekl, že výbušnina, kterou měl připevněnou na těle, pochází z Jemenu a že ho v této zemi i vycvičili, aby byl schopen ji odpálit.

Prezident USA Barack Obama naplánoval na pondělí večer brífing. Už dříve řekl, že požaduje vyšetření toho, jak muž mohl projít na letištích bezpečnostními kontrolami.

Navíc byl na seznamu lidí podporujících terorismus, přesto dostal vízum do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám