Hlavní obsah

Obec naplánovala oslavy 750. výročí, pak zjistila, že to bude až za 132 let

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská obec Dobrá voda musela zrušit víkendové oslavy 750. výročí první písemné zmínky o ní. Její vedení totiž na poslední chvíli zjistilo, že toto výročí nastane až za 132 let, tedy v roce 2144. Informovala o tom agentura SITA.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

První písemná zmínka o obci měla pocházet z roku 1262. Podle jiných údajů se však tato událost datuje až k roku 1394. Obec zrušila oslavy v poslední chvíli, když už byly vytisknuté plakáty, pozvánky a zastupující starosta René Blanárik pozval na oslavy politiky.

Měl se vařit guláš, vystoupit měl sólista opery Slovenského národního divadla a na oslavu bylo vyčleněno 5 500 eur (přes 137 tisíc Kč). „Oslavy se odkládají, protože názory na první písemnou zmínku se různí,“ vysvětlil Blanárik.

Letopočet 1262 se v historických pramenech uvádí v souvislosti s vrchem Dobrá Voda a nedalekým hradem. Podle poslankyně Alžběty Benedikovičové by se však 750. výročí první písemné zmínky o obci Dobrá Voda mělo slavit až roce 2144. Odvolala se přitom na údaje z Vlastivědného slovníku Slovenska, Encyklopedie měst a obcí Slovenska a na podklady z budapešťského archivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám