Hlavní obsah

Pokus o založení romské gardy skončil zatčením organizátora

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská policie v pátek ve městě Pécs zatkla 45letého Roma Ference Bagóa, který po internetu šířil informace o založení tzv. romské gardy. Policie oznámila, že žádná organizace s názvem romská garda oficiálně nevznikla a Bagó je podezřelý z činnosti narušující veřejný pořádek.

Foto: repro Facebook

Ferenc Bagó

Článek

Bagó šířil po internetu informace o založení organizace pro ochranu Romů a vyzýval Romy z celé země, aby se přihlásili do tzv. romské gardy.

„Chci ochránit svůj národ před rasistickými útoky,“ uvedl Bagó na internetu. Tvrdí, že do romské gardy se již přihlásilo téměř 400 lidí a počítá, že jich bude brzy několik tisíc.

„Nechceme získat zbraně. Chceme se pouze postavit na obranu Romů tam, kde se objeví tzv. maďarská garda,“ dodal. Na výtku, že v minulosti byl trestaný, Bagó uvedl, že i mezi členy maďarské gardy je několik trestaných lidí.

„Soud zakázal činnost maďarské gardy, ale oni dál existují a ohrožují Romy. Musíme něco dělat pro naši ochranu,“ uvedl.

V okolí města Pécs zesílily protiromské nálady v souvislosti s červencovou vraždou policejní psycholožky Katalin Bándyové (25). Policie zadržela a z vraždy usvědčila 26letého Roma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám