Hlavní obsah

Britský premiér Cameron vyměnil několik ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron v úterý vyměnil několik ministrů. První větší proměna kabinetu se nedotkla klíčových resortů, svou pozici si tak podrželi ministr zahraničí William Hague, ministryně vnitra Theresa Mayová či neoblíbený ministr financí George Osborne, uvedla agentura Reuters.

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu G20

Článek

Z vlády odchází ministr zdravotnictví Andrew Lansley, kterého v čele resortu nahradí dosavadní ministr kultury Jeremy Hunt. Do čela resortu dopravy se na místo současného ministra Philipa Hammonda postaví Patrick McLouglin.

V dosavadní funkci končí také ministr spravedlnosti Kenneth Clarke, kterého nahradí Chris Grayling. Clarke ale ve vládě zůstane jako ministr bez portfeje a stane se jedním z členů Cameronova poradního ekonomického týmu.

Do tohoto týmu by se měl nově zařadit také zástupce koaličních liberálních demokratů David Laws, který by se zároveň měl stát i členem kabinetu. Laws už členem kabinetu s hlasovacím právem byl krátce po ustavení vlády, kdy byl prvním náměstkem ministra financí. Na pozici ale rezignoval už na konci května 2010 kvůli skandálu s finančními náhradami.

Svůj úřad si podle zdrojů Reuters udrží ministr financí Osborne, přestože je v Británii kvůli úsporným opatřením velmi nepopulární, což potvrdilo bučení obecenstva, když v pondělí předával paralympijské medaile. Zástupci vlády se ale obávají, že výměna Osborna by mohla na finančních trzích vyvolat pochybnosti o tom, zda se Británie dokáže vypořádat s problémy, které jí způsobuje velký schodek rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám