Hlavní obsah

Bude-li Breivik v pátek prohlášen za nepříčetného, ihned se odvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Obhájce norského teroristy a pravicového radikála Anderse Behringa Breivika (33) Geir Lippestad ve čtvrtek uvedl, že se jeho mandant okamžitě odvolá, pokud jej soud v pátek prohlásí za nepříčetného. Před vynesením verdiktu sílí spekulace, že rozsudek bude znít právě takto.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

„Je neoblomný, bude-li shledán trestně odpovědným, pak se neodvolá, ale bude-li prohlášen za šíleného, odvolá se,“ uvedl Lippestad po čtvrteční schůzce s Breivikem ve vesnici Ila u Osla. Advokát tam instruoval svého mandanta, jak se má odvolat. Musí uvést jen důvody pro své odvolání a nevěnovat se analýze své ideologie.

Verdikt padne na úvod pátečního stání, které začne v 10:00. Až pak bude následovat zdůvodnění tohoto rozhodnutí, uvedl norský deník Aftenbladet. Dění v soudní síni, kde bude přítomen i Breivik, bude v přímém přenosu vysílat norská televize.

Páteční soudní stání potrvá podle předpokladů pět až šest hodin.

Breivik chce být uznán příčetným

Breivik se už přiznal, že loni 22. července zabil 77 lidí. Většinu postřílel na ostrově Utöya, kde se konal tábor mladých sociálních demokratů. Usiluje o to, aby byl uznán příčetným, a byl tak brán vážně jeho motiv a jeho ultrapravicová ideologie zaměřená proti přistěhovalcům a multikulturalismu.

Prokuratura žádá pro Breivika psychiatrickou péči. Odpálení bomby před sídlem norské vlády v centru hlavního města, které si vyžádalo osm obětí, a střelba na ostrově Utöya, kde zahynulo 69 osob, byly podle prokuratury dílem mentálně vyšinutého jedince, který trpí utkvělými představami a nemůže být považován za trestně odpovědného.

Atentátníkův obhájce Geir Lippestad na Breivikovo přání formálně vyzval k osvobození svého klienta. Breivik trvá na své nevině, "preventivní útoky" spáchal v sebeobraně, aby uchránil Norsko a celou Evropu před islamizací a multikulturalismem. "Jednal jsem v zájmu svého národa, své kultury, svého náboženství, svého města a své země. Proto žádám, abych byl zproštěn viny," řekl na závěr desetitýdenního procesu dokazování 22. června. Pokud ale bude uznán příčetným, trest vězení přijme.

Psychiatři se neshodli

Soudcům v rozhodování o duševním zdraví obžalovaného měl pomoci názor psychiatrů, ti ale ve dvou nezávislých zprávách dospěli k opačným závěrům. V první expertize loni na podzim dvojice psychiatrů uvedla, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií a byl v době činu nepříčetný. Podle druhé zprávy, která byla odevzdána v dubnu, se sice u Breivika projevuje disociální porucha osobnosti, ta ale nevede ke zbavení trestní odpovědnosti.

Breivik má šanci skončit ve vězení

I když soud v norské metropoli Oslu v pátek shledá Anderse Behringa Breivika duševně chorým a pošle ho do psychiatrické léčebny, může pravicový extremista zakrátko skončit znovu ve věznici. Pokud bude Breivik shledán duševně nemocným, převezmou odbornou odpovědnost za jeho léčbu experti na klinice Dikemark. Ti budou podle zákona tři týdny posuzovat jeho duševní zdraví.

Pokud dospějí k závěru, že je duševně zdráv, přemístí se Breivik do vězení. Anne Kristine Bergemová z kliniky Dikemark zdůraznila, že zařízení může léčit jen pacienty, u nichž je k léčení nějaký důvod. "V psychiatrii je to stejné jako v somatologii. Lékař nepředepíše antibiotika, pokud u pacienta není zjištěna nějaká infekce. Pro nás je nemyslitelné, že bychom léčili pacienta jen na základě soudní zprávy."

Odborníci z kliniky Dikemark Breivika již jednou pozorovali tři týdny na jaře a nenašli u obžalovaného žádné známky toho, že by trpěl psychózou. Bergemová z tohoto zdravotnického zařízení nevylučuje, že lékaři dospějí ke stejnému závěru i tentokrát, i kdyby soud označil pravicového extremistu za duševně chorého, napsal ve čtvrtek deník Aftenposten.

Podle deníku Verdens Gang by v takovém případě byl pravděpodobně uplatněn norský zákon o psychiatrické péči, který umožňuje pacienta přemístit do vězeňské cely, jestliže ho lékaři již považují za zdravého a je u něj riziko opakování závažného trestného činu. O přemístění do věznice by pak znovu rozhodoval soud na základě odborného vyjádření odpovědného psychiatra. Podle listu je to vysoce pravděpodobné.

Nejvyšší trest, který Breivikovi za masakr hrozí, je 21 let vězení. Taková je v Norsku maximální délka trestu, a to i za zločiny jako vražda či terorismus. U násilných zločinců, u nichž je riziko opakování činů, ale může soud opakovaně zadržování odsouzeného prodloužit vždy o pět let, a dotyčný tak může setrvat v cele do konce svého života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám