Hlavní obsah

Spolupachatelku belgického pedofila zřejmě propustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgie směřuje k propuštění bývalé ženy a spoluvinice belgického pedofilního vraha Marka Dutrouxe. Generální advokát kasačního soudu označil za nepřijatelné a nepodložené námitky proti rozhodnutí o podmínečném propuštění nyní 52leté Michelle Martinové. S odvoláním na právníky obětí to ve čtvrtek uvedla AFP.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Martinová, která byla manželkou pedofila Dutrouxe, na snímku z roku 2004.

Článek

Definitivní rozhodnutí, které buď potvrdí platnost jejího propuštění, nebo naopak vyhoví žádostem jeho odpůrců, by mělo padnout 28. srpna.

Martinová, která za své činy dostala trest 30 let vězení, by se tak podmíněně mohla po 16 letech dostat na svobodu. Zamířit by měla do kláštera ležícího poblíž města Namuru.

Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho trýznění v letech 1995 a 1996 nepřežily. Bývalá učitelka Martinová činy svého chotě nejen kryla, ale podílela se na nich. Oběti svého manžela věznila a dvě osmileté dívky nechala zemřít hlady.

Možnost, že by se mohla dostat na svobodu, v Belgii vyvolává protesty. Nedávno proti tomu demonstrovaly stovky lidí, kteří požadovali i změny v belgickém právu. [celá zpráva]

Kasační soud se většinou drží názorů generálního advokáta. Pokud stížnosti smete ze stolu, pak už propuštění nebude stát v cestě žádná oficiální překážka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám