Hlavní obsah

Němec zjistil, že podle záznamů má být 31 let mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohuč

Překvapení čekalo na 48letého muže z německého města Mohuč Reneho Seiptiuse, který v době studené války přesídlil z tehdejšího východního Německa do západního. Východoněmecká tajná služba jej totiž od roku 1981 vedla jako mrtvého. Seiptius se o tom dozvěděl náhodou teprve nedávno z tisku.

Foto: Profimedia.cz

Na hranici mezi východním a západním Německem zemřely tisíce uprchlíků.

Článek

„Nevím, jak se to mohlo stát. Žiju,“ citovala agentura Reuters Seiptiuse, který jako 17letý utíkal v roce 1981 přes hranici na západ. Útěk podnikal společně s dvěma kamarády. V hraničním pásmu se úspěšně vyhnuli minám, ale spustili automatický palebný systém. O život přišel jeden z kamarádů i převaděč. Zbytek skupiny byl zatčen. Stasi ovšem do záznamů zavedla poznámku o Seiptiusově smrti.

Tak se stalo, že se jeho jméno dostalo až na seznam obětí na hranici mezi východním a západním Německem muzea Haus am Checkpoint Charlie v Berlíně.

Podle jeho ředitelky Alexandry Hildebrandtové to byl teprve druhý mylný záznam za uplynulé půlstoletí, na který se přišlo. První případ zaznamenali téměř před 20 lety. „Není jednoduché dostat se k informacím. Bývalí zaměstnanci tajné policie mají spoustu z nich stále pod svojí kontrolou,“ poznamenala Hildebrandtová.

Septius později utíkal na západ ještě dvakrát, nakonec mu východoněmecké úřady ale daly povolení vycestovat.

O své smrti se dozvěděl teprve nedávno prostřednictvím novinového článku. „Byla to náhoda,“ popsala Seiptiusova manželka Patricia. „Hledala jsem něco na internetu a z vyhledávače vyskočil článek, v němž bylo jeho jméno. Nemohla jsem tomu uvěřit,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám