Hlavní obsah

Řidičáky na Slovensku by měly být jen pro lidi se základním vzděláním

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku by měli dostávat řidičský průkazy pouze lidé, kteří ukončili minimálně devítiletou školní docházku. Tímto návrhem opoziční poslankyně Lucie Nicholsonové (Svoboda a Solidarita SaS) se bude v červenci zabývat slovenský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Řidičský průkaz by mohli v budoucnu na Slovensku získat jen ti, kteří budou mít ukončené základní vzdělání.

Článek

Na nejbližší schůzi zákonodárců předloží poslankyně liberální SaS k projednání novelu silničního zákona. Nicholsonová upozornila, že na Slovensku v současnosti neexistuje žádné omezení týkající se minimálního vzdělání k udělení řidičského průkazu. Získávání řidičských průkazů osobami, které nemají ukončené ani základní vzdělání, podle ní zpochybňuje současnou formu udělování řidičáků.

„Je zde zvýšené riziko korupce,“ dodala Nicholsonová. Poslankyně upozornila, že o řidičák žádají mnohdy lidé, kteří ani neumí číst.

„V případě žadatelů o řidičský průkaz je potřebné klást důraz na vzdělání, především na ukončení minimálně základní školy. Určitě není možné v tomto případě mluvit o radikální omezení přístupu k řidičským průkazům. Bude to spíš motivace pro příští žadatele, aby ukončili základní školní docházku,“ dodala Nicholsonová.

Podobnou úpravu silničního zákona uskutečnilo loni také například Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám