Hlavní obsah

Německý ministr čelí skandálu s "létajícím kobercem"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí vyšetřovatelé zkoumají, zda ministr rozvoje Dirk Niebel neporušil zákon, když celním úřadům nenahlásil koberec, který si koupil v Afghánistánu a do vlasti nechal dovézt šéfem spolkové zpravodajské služby. S odvoláním na mluvčího prokuratury v Berlíně o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr pro rozvoj Dirk Niebel

Článek

Niebel uvedl, že silný červený koberec si koupil v afghánském Kábulu. Byl ale prý moc těžký, a proto požádal velvyslanectví, aby jej poslalo do Německa v dalším vládním letadle. Do Berlína později 30kilogramový koberec podle webu stern.de dopravil šéf spolkové zpravodajské služby (BND) Gerhard Schindler. Dovozní clo ve výši asi 200 eur (kolem 5000 korun) ale nikdo nezaplatil.

Ministr, který je členem kabinetu kancléřky Angely Merkelové za liberály (FDP), uvedl, že chtěl nákupem podpořit afghánské hospodářství.

"O kobercích nic nevím, ale líbil se mi. Tak jsem si ho koupil za 1400 dolarů (více než 35 000 korun)," citoval Reuters ministra.

Niebel, který se stal kvůli skandálu s "létajícím kobercem" terčem kritiky i řady vtipů, se už za prohřešek omluvil a řeší nyní dodatečné provedení úhrady. Mluvčí berlínské prokuratury dnes potvrdil médiím, že úřad prověřuje "původní podezření z možného trestného jednání".

Podle Reuters zůstává nejasné, zda budou vyšetřovatelé věc dále řešit. Pokud by se tak ale stalo, mohl by být na ministra vyvíjen tlak, aby odstoupil. Celá věc prý také vrhá špatné světlo na koaliční FDP, která se zotavuje po sérii nezdarů v několika posledních zemských volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám