Hlavní obsah

Norsko v tichosti za milióny přestavělo Breivikovi věznici

Oslo

Norské úřady v tichosti přestavěly jedno křídlo přísně střežené věznice Ila na psychiatrickou léčebnu, v níž by měl být umístěn atentátník Anders Behring Breivik, pokud ho soud shledá nepříčetným. Přestavba vyšla na jeden až dva milióny norských korun (3,35 až 6,7 miliónu Kč), napsal dnes norský deník Verdens Gang.

Foto: Stian Lysberg, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

"Budujeme v Ile psychiatrickou léčebnu podléhající nejvyšším bezpečnostním opatřením. Výstavba je prakticky dokončena, ale ještě je zapotřebí, aby léčebnu oficiálně schválilo ředitelství zdravotnických a sociálních služeb," citoval deník Verdens Gang představitele ministerstva zdravotnictví Robina Kasse. Podle listu se jedná o první potvrzení ze strany vlády, že budoucí Breivikovou adresou bude Ila.

Zmíněné řešení bylo přijato poté, co úřady vyhodnotily jako nedostačující zabezpečení existujících psychiatrických zařízení v Norsku, jako je klinika Dikemark Sykehus v oblasti Asker západně od metropole Osla či klinika Bröset v Trondheimu.

Pravicový extremista, který loni 22. července zabil v oblasti norské metropole Osla 77 lidí, se již dříve ke svým činům přiznal. Vinu ale odmítá s tím, že jednal v sebeobraně, v rámci boje proti multikulturalismu a islamizaci Evropy.

V případě, že bude obžalovaný shledán nesvéprávným, čeká ho léčení na psychiatrické klinice. V opačném případě mu hrozí 21 let vězení s možností opakovaného prodlužování trestu až na doživotí.

Společníci by s ním mohli hrát šachy

Breivikovo duševní zdraví je hlavním tématem soudního jednání tento týden, kdy jako svědci vypovídají odborníci z oboru psychologie a psychiatrie.

Podle původního plánu měl být rozsudek nad Breivikem vynesen před prvním výročím jeho útoků, které se odehrály 22. července loňského roku. Podle nejnovějších zpráv je však možné, že verdikt bude znám až 24. srpna.

Norská média již dříve psala, že Breivik bude z bezpečnostních důvodů držen v psychiatrickém či vězeňském zařízení v izolaci od ostatních vězňů. Breivik by prý však mohl dostat "profesionální společníky", kteří by mu pomáhali krátit volný čas, například hraním šachů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám