Hlavní obsah

Breivik se neodvolá, bude-li uznán duševně zdravým

– Oslo • Aktualizováno

V Oslu pokračuje soudní proces s Andersem Behringem Breivikem obviněným z loňské vraždy 77 lidí v hlavním městě a na ostrově Utöya. Svědkové masakru na ostrově už několik dnů popisují bezhlavou střelbu do lidí z Breivikovy strany. Obviněný je líčením vyčerpán a ve čtvrtek řekl, že pokud bude uznán duševně zdravým, tak se proti verdiktu soudu neodvolá.

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/Pool, Reuters

Anders Behring Breivik

Článek

Podle zpravodaje SkyNews Trygve Sorvaaga vyslal Breivik jasný vzkaz soudcům, když řekl, že se neodvolá, pokud bude označen za příčetného.

"Není absolutně žádný důvod podávat odvolání, pokud budu prohlášen za odpovědného," řekl u soudu 33letý pravicový extremista.

Sorvaag dodal, že Breivik zažil nejhorší den u soudu. Obžalovaný řekl, že je duševně vyčerpán, když musí naslouchat výpovědím svědků.

"Vydávám hodně energie, abych skryl své emoce. Jsem velmi unaven, když se vracím do vězění," řekl Breivik. Pokoušel se vyvrátit tvrzení svědků, kteří uváděli že  při střelbě dával najevo hlasitě svou radost.

"Na Utöji jsem nikdy neklel, ani se nesmál," prohlásil pravicový radikál

 Breivikovy oběti líčí hrůzy, ale umí i zavtipkvat

Osmnáctiletý Viljar Hanssen, pocházející z norského arktického souostroví Špicberky, přežil čtyři střelné rány, do hlavy, levého ramene, levé ruky a pravého podpaží. Pět dní strávil v nemocnici v kómatu a musel podstoupit množství operací. Na levé ruce mu lékaři amputovali několik prstů a na jedno oko oslepl.

"Je to praktické, protože třeba támhle nevidím," prohlásil Hanssen v úterý před soudem a ukázal s úsměvem na vraha. Převážně posmutnělí a napjatí účastníci jednání se s úlevou zasmáli. Ztratil také čich.

"Když mi vyndávali kulku, přišel jsem o čich," řekl svědek s tím, že v tak mladé věku je to těžké a dodal: "Nebylo by to tak špatné v padesáti."

Hanssen také vypověděl, jak se snažil zůstat při vědomí, když s těžkými zraněními čekal na příjezd člunu, jenž ho později odvezl do bezpečí.

"Viděl jsem ve špatných amerických filmech, že je důležité zhluboka dýchat a držet se v bdělém stavu, tak jsem si začal pro sebe povídat. Blábolil jsem o všem možném a pak mne napadla jedna námořnická píseň," řekl. Námořnickou odrhovačku pak prý hulákal tak hlasitě, že jeho kamarádi, kteří se skrývali pod skalním převisem na mořském břehu před Breivikem společně s ním, ho museli okřiknout, aby se ztišil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Breivikem pokračuje výslechem svědkůVideo: Reuters

Nejhorší ale pro Hanssena bylo, že nevěděl, co se stalo s jeho mladším bratrem. "Pokoušel jsem se na to nemyslet a zaměřit se na věci, které jsem míval rád. Myslel jsem na holky, na to, jak se vrátím na Špicberky, budu jezdit na sněžném skútru, bavit se s kamarády. O tom, že bych mohl umřít, jsem ani chvilku neuvažoval," zdůraznil mladík, jehož čtrnáctiletému bratrovi se podařilo z Utöyi uplavat bez újmy na zdraví.

Podstoupil víc operací než Michael Jackson

Také devatenáctiletý Tarjei Jensen Bech ve středu vzpomínal, jak se ho jedna z kamarádek snažila udržet při vědomí, když po zásahu Breivikovou kulkou do nohy spadl z asi desetimetrového srázu.

"Pětkrát se mě zeptala, jak se jmenuje moje kočka," řekl Bech a prozradil i jméno svého domácího mazlíčka - Klumpen (Nekňuba). Podle norského tisku to pobavilo nejen přítomné v publiku, ale dokonce i Breivika.

Toho Bech před soudem přirovnal k lordu Voldemortovi, zlosynovi z románů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. "V jednu chvíli je Breivik tak blízko, že slyšíme jeho kroky. A pak už slyšíme i jeho dech. Je velmi vzrušený. Jako by sípal. Vzpomněl jsem si na Voldemorta z Harryho Pottera," konstatoval Bech.

Bech, který pochází z nejsevernější norské provincie Finnmark a je sámského (laponského) původu, se ve středu u soudu objevil v sámském kroji. Upozornil tím na nesmysl, který již dříve zazněl z Breivikových úst. Atentátník při své obhajobě před soudem v prvním týdnu jednání hájil své činy tím, že "chránil původní obyvatele Norska".

Bech na to vzápětí na twitteru reagoval vtipnou poznámkou: "Breivik tvrdí, že brání původní obyvatele Norska. Netušil jsem, že Breivik je také Sám (Laponec)."

Breivik se ke svým činům již dříve přiznal, vinu ale popírá, protože útoky prý spáchal v sebeobraně, aby uchránil svou zemi před multikulturalismem a muslimským přistěhovalectvím.

Bech musel podstoupit sedm operací zraněné nohy. "Pořád kulhám a ještě dva zákroky mě čekají. S oblibou říkám, že jsem podstoupil víc operací než Michael Jackson," zažertoval před soudem Bech a soudní síní se opět rozlehl tlumený smích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám