Hlavní obsah

Breivik se pudroval a nechal si upravit nos, aby byl více árijský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský atentátník Anders Behring Breivik byl prý v mládí přehnaně zaujatý svým vzhledem. Toužil mít "árijský nos" a skutečně později podstoupil plastickou operaci, také se pudroval. Před soudem v Oslu to uvedl jeden z bývalých přátel tohoto pravicového extremisty, který loni 22. července při pumovém útoku na vládní budovy v centru norské metropole a na nedalekém ostrově Utöya zabil 77 lidí.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Anders Behring Breivik se zaťatou pěstí u soudu v norském Oslu

Článek

Soudní proces s Breivikem, kterého k atentátům vedl podle jeho vlastních slov odpor k multikulturalismu a "islamizaci Evropy", v úterý pokračoval výpověďmi čtyř mužů, kteří se s atentátníkem v dětství a dospívání kamarádili.

Všichni svědci si přáli, aby v době jejich výpovědi Breivik opustil soudní síň. Ten tak dnes proces sleduje prostřednictvím videa ze sousední místnosti. Společně s ním tam jsou také dva psychiatři Synne Sörheimová a Agnar Aspaas, kteří sledují jeho reakce.

Sörheimová je spoluautorkou první psychiatrické zprávy, která shledala Breivika nepříčetným, Aspaas se podílel na vypracování druhé psychiatrické zprávy, která dospěla k protikladnému výsledku a označila atentátníka za trestně odpovědného.

Breivik odmítá, že je blázen

Právě psychický stav Breivika je stěžejním tématem soudního procesu. Breivik si podle svých obhájců přeje být považován za duševně zdravého, aby bylo bráno vážně politické poselství zveřejněné v jeho 1500stránkovém ideologickém manifestu, přestože v takovém případě mu hrozí dlouholetý trest vězení. V opačném případě skončí v psychiatrické léčebně.

Prvním z někdejších Breivikových kamarádů, který před soudem vypovídal, byl 32letý hasič z Osla. S Breivikem se seznámil na základní škole, ve věku asi 11 let, a byl jeho nejlepším kamarádem. Extremista se prý na základní škole nijak zvlášť nelišil od ostatních, v dospívání ale údajně začal být "trochu zvláštní".

"Velmi se zabýval tím, jak vypadá a jak se obléká. Jak známo, nechal si později operovat nos (v roce 2000 na klinice v Oslu), a já mám dojem, že tvrdil, že chce mít árijský nos," prohlásil svědek. "Připadal nám jako fintil a také jsme mu to řekli. Ale dokázal na sebe hledět se sebeironií, takže to vzal s klidem," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám