Hlavní obsah

Spisovatel Grass opět kriticky veršuje, tentokrát haní Evropu za postoj k Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý spisovatel Günter Grass ve své nejnovější básni kritizuje Evropu za to, jak se chová k Řecku sužovanému krizí. Tento krátký útvar s názvem Hanba Evropy vyšel jen několik týdnů poté, co Grass, nositel Nobelovy ceny za literaturu, ve verších ostře napadl Izrael.

Foto: Milan Malíček, Právo

Německý prozaik Günter Grass

Článek

Řecko "zbavené práv" Grass v básni, která vyšla v sobotu v deníku Süddeutsche Zeitung, přirovnal "k dlužníkovi vysvlečenému donaha, vystavenému na pranýř".

"Povrchně budeš chřadnout bez země, jejíž duch, Evropo, stál u tvého zrodu," varuje Grass.

Spisovatel se k Hanbě Evropy nemíní dále vyjadřovat, prostřednictvím agentury DPA jeho mluvčí dnes vzkázala, že "nechce nic dodat" a že vše, co chtěl říct, je řečeno v básni.

Kvůli obrovským dluhům muselo Řecko přijmout drastická úsporná opatření. V posledních týdnech se znovu množí spekulace, že země, jež se potácí na pokraji bankrotu, možná bude muset odejít z eurozóny.

Vyvolal skandál kritikou Izraele

Před necelými dvěma měsíci Grass mezi některými politiky i intelektuály vyvolal skandál svojí básní v próze, v níž označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír. Vysloužil si za to obvinění z antisemitismu a izraelská vláda ho prohlásila za nežádoucí osobu a zakázala mu tak vstup do Izraele.

Günter Grass je jedním z nejslavnějších německy píšících autorů. Světovou slávu mu přinesl román Plechový bubínek. Desítky let tajil, že byl jako mladík členem Waffen-SS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám