Hlavní obsah

Hnutí italského komika předstihlo Berlusconiho stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie zažívá politické zemětřesení. Ve volebních preferencích je druhé Hnutí pěti hvězdiček vedené komikem Beppem Grillem. Hnutí bylo původně jen recesí a mělo umocnit jeho satirické šlehy. Uspělo ale v nedělních komunálních volbách, vyhrálo ve 118 z 942 obcí, v nichž se volilo. V Parmě získal Grillův kandidát Federico Pizzarotti 60 procent hlasů.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Italský komik Beppe Grillo na archivním záběru, jak před parlament nese zkažené mlže.

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Ipso, má Grillovo uskupení podporu 18,5 procenta potenciálních voličů, zatímco Berlusconiho strana Lid svobody jen 17,2 procenta. Vede středolevá Demokratická strana s 26,7 procenta. Hnutí pěti hvězdiček má tak obrovskou šanci stát se jednou z rozhodujících sil v parlamentních volbách v příštím roce.

Grillovo hnutí je další ukázkou, jak jsou Evropané nespokojení s politickým establishmentem. Podle italského listu L'Espresso jako všechna protestní hnutí přináší i to jeho do politiky "ozdravný vítr". Zároveň ale představuje hrozbu, protože kolem Grilla je hodně populistů a demagogů, kteří těží z neoblíbenosti EU i vládnoucí garnitury a přejí si pád současného premiéra Maria Montiho a jeho vlády, která se snaží o úsporná opatření.

Čtyřiašedesátiletý Grillo se proslavil svými polemikami a stále má svůj satirický blog. Vlastní stranu založil v roce 2009. Upoutal na sebe pozornost sérií mítinků připomínajících politickou show, během kterých kritizoval politické a finanční skandály vládnoucí garnitury, kterou označil za "kastu". Neustále také poukazuje na mrhání penězi státní správou a ostře se vyhraňuje i proti Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám