Hlavní obsah

Srbské prezidentské volby vyhrál nacionalista Nikolić

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Srbské prezidentské volby překvapivě vyhrál nacionalista Tomislav Nikolić. V druhém kole voleb porazil původně favorizovaného a proevropsky orientovaného dosavadního prezidenta Borise Tadiče. Podle agentury Reuters volby poznamenala nízká volební účast, která mohla nahrávat Nikoličovi.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Tomislav Nikolić

Článek

Po sečtení téměř všech odevzdaných volebních archů má Nikolić 49,5 procenta hlasů, zatímco Tadić 47,4 procent. Tadić už porážku uznal.

Tomislav Nikolić bude usilovat o přivedení Srbska do Evropské unie. "Srbsko z evropské cesty nesejde. Byla by to strategická chyba, kdyby Srbsko změnilo svoji orientaci. Je to důležité pro mír a ekonomický rozvoj," prohlásil.

Foto: ČTK/AP

Nikoličovi příznivci slaví jeho vítězství v Bělehradě.

Nikolić uvedl, že voliči nerozhodovali o Evropské unii, ale ekonomice: "Toto je pro Srbsko předěl, tyto volby rozhodovaly, kdo vyřeší ekonomické problémy způsobené Demokratickou stranou (Borise Tadiče, pozn. red.)".

Srbsko trápí nezaměstnanost, práci zde nemá 24 procent lidí, a státní dluh ve výši 24 miliard eur (608 miliard korun).

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Dosavadní srbský prezident Boris Tadić

Rekordně nízká účast voličů

Rozhodující kolo voleb podle Reuters poznamenala nízká volební účast i podezření z manipulací. Voleb, které skončily v neděli v 20:00, se zúčastnilo zhruba jen 45 procent z 6,8 miliónu oprávněných voličů. To mohlo nahrávat Nikoličovi, protože jeho voliči jsou považováni za disciplinovanější.

Boris Tadić, který stál v čele Srbska od roku 2004 a je také vůdcem vládní Demokratické strany (DS), byl původně favoritem klání.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbský prezident Tadić odstupuje

Srbský prezident Boris Tadić oznámil svou rezignaci, kterou hodlá podat deset měsíců před vypršením řádného termínu. Formálním důvodem je snaha otevřít cestu...

Výběr článků

Načítám