Hlavní obsah

Srbsko se stalo kandidátskou zemí na členství v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropští lídři se na summitu v Bruselu rozhodli udělit Srbsku status kandidáta na členství v Evropské unii. Rumunsko, které proti kandidátskému statusu Srbska mělo v minulých dnech výhrady, především kvůli otázkám ochrany národnostních menšin, své námitky nakonec stáhlo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropský prezident Herman Van Rompuy s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na summitu EU

Článek

"Evropská rada dává Srbsku status kandidáta," napsal na Twitteru evropský prezident Herman Van Rompuy.

Udělení statusu kandidáta je nezbytnou součástí dalšího přibližování bývalé jugoslávské republiky k Evropské unii. Je nezbytné pro to, aby mohla začít přístupová jednání.

Česká republika vstup Srbska do EU jednoznačně podporuje. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už v pondělí řekl, že pro Balkán i pro EU je klíčové, aby se Srbsko co nejdříve členem unie stalo. Dá se ale čekat, že přístupové rozhovory s Bělehradem potrvají roky.

Nizozemí odmítá Rumuny a Bulhary v Schengenu

Překážku, kterou představovaly obavy Rumunů o osud jejich krajanské menšiny v Srbsku, se podařilo odstranit. Bukurešť s Bělehradem se dohodly, že srbská strana bude garantovat ochranu práv této menšiny.

Rumunsku a Bulharsku se naopak nepodařilo překonat odmítavý postoj Nizozemska. Zatím se jim tak stále neotevřely dveře ke vstupu do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Summit podle návrhů závěrů, které se budou schvalovat definitivně v pátek v druhý den summitu, vyzve ministry vnitra členských zemí, aby se touto otázkou zabývali v září.

Bukurešť spolu se Sofií o vstup do zóny volného pohybu dlouhodobě usiluje, ale kvůli odporu Nizozemska v "Schengenu" stále nejsou. Řada zemí včetně Česka přitom zdůrazňuje, že Rumunsko už splnilo všechny podmínky, které jí EU pro vstup dala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám