Hlavní obsah

Modernizace amerických atomových bomb v Evropě se prodražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Náklady na modernizaci amerického jaderného arzenálu prudce rostou, uvedl německá časopis Der Spiegel. Jen náklady na úpravu necelých dvou set kusů v Evropě dislokovaných klasických jaderných bomb B-61 z dob studené války budou podle expertů činit šest miliard dolarů. Je to třikrát více, než se plánovalo. Bomby B-61 přitom mají v budoucnosti tvořit jádro amerických jaderných sil v Evropě. Ty navíc mohou být porušením stávajících odzbrojovacích smluv.

Foto: Profimedia.cz

Bomba B61-11 shozená z bombardéru B-2 Spirit

Článek

Program prodloužení životnosti LEP se měl týkat asi 160 až dvou set jaderných bomb B-61 v Evropě. Původně se odhadovalo, že modernizace vyjde na dvě miliardy dolarů, ale nyní už je to podle expertů šest miliard. Jako první na to upozornil Hans Kristensen z Federace amerických vědců. I další nezávislí experti považují jeho odhad za realistický. Už loni proto několik amerických senátorů požadovalo snížení prostředků na projekt.

Expertům vadí i skutečnost, že se při modernizaci vymění i některé klíčové komponenty včetně rozbušek a bezpečnostních pojistek. Nové nikdy nebyly testovány naostro a ještě není plně dokončen jejich vývoj.

Modernizace za hranicemi odzbrojovacích smluv

Celý projekt má ale ještě jednu rovinu, na niž upozorňuje Der Spiegel. Modernizace mění také charakter bomby z taktické zbraně na verzatilní strategickou.

Všechny čtyři současné subvarianty, lišící se velikostí nálože, budou sjednoceny do jedné, u níž se velikost nálože dá měnit podle aktuálních potřeb. Nejslabší má sílu 0,3 kilotuny ekvivalentu trinitrotoluenu, nejsilnější 45 kilotun.

Modernizované bomby přitom bude moci nosit vyvíjený bojový letoun F-35 Lightning II, označovaný též jako JSF. Ten má charakteristiky stealth, je tedy těžko odhalitelný radarem a mohl by proniknout nad Rusko, která je už tak znepokojeno americkým plánem na rozmístění protiraketového štítu.

Navíc při zvýšení přesnosti zásahu začnou být nebezpečné i nejslabší hlavice o síle 0,3 kilotuny 1,5 kilotuny. Ty jsou menší a způsobují menší, víceméně jen lokální zamoření.

Na území Německa je nyní uskladněno asi deset až dvacet bomb B-61, které v případě potřeby mají nést bojová letadla Tornado - ovšem na americký rozkaz. Tornada ale budou vyřazena v roce 2019 a Eurofightery Typhoon nemohou nést jaderné zbraně. Německo zřejmě nebude na své náklady své typhoony upravovat, aby to zvládly.

Reklama

Výběr článků

Načítám