Hlavní obsah

V Bosně poprvé odsoudili za válečné zločiny ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo

Bývalá příslušnice bosňácké armády se v pondělí stala první ženou odsouzenou v Bosně za válečné zločiny. Rasemu Handanovičovou, která se přiznala k vraždění chorvatských civilistů a zajatců, soud poslal do vězení na pět a půl roku, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Zranění chorvatští vojáci na snímku z roku 1991

Článek

Soudkyně bosenského tribunálu pro válečné zločiny řekla, že Handanovičová se společně s dalšími členy své jednotky podílela na popravách třech chorvatských civilistů a třech válečných zajatců. Stalo se to v obci Trusina na jihu Bosny v polovině dubna 1993. Zabito tam bylo tehdy celkem 18 chorvatských civilistů a čtyři váleční zajatci, uvedla AFP.

Handanovičová se k činu přiznala a souhlasila s tím, že bude vypovídat proti ostatním členům jednotky výměnou za mírnější trest. Byla příslušnicí jednotky zvané Zulfikar, která byla pod přímou kontrolou velení bosňácké armády. Kvůli vraždění v Trusině je v současnosti souzeno dalších šest členů této jednotky.

Po skončení války v Bosně Handanovičová emigrovala do Spojených států, má americké i bosenské občanství. Nyní 39letá žena byla loni v prosinci vydána bosenské justici.

Bosňáci a bosenští Chorvaté vstoupili do války proti bosenským Srbům z let 1992 až 1995 společně. V letech 1993 až 1994 proti sobě ale navzájem bojovaly všechny tři strany. Občanská válka v Bosně a Hercegovině si podle posledních odhadů vyžádala na 100 000 obětí.
Do vězení poslal soud už dříve jinou ženu, prezidentku bosenské Republiky srbské Biljanu Plavšičovou. Byl to ale Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). V únoru 2003 ji odsoudil k jedenácti letům vězení. Brány vězení opustila v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám