Hlavní obsah

Kvůli špatné předpovědi počasí jsme přišli o tržby, tvrdí podnikatelé z Tater

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprad

Za to, že do Vysokých Tater o Velikonocích přijelo méně turistů, než se čekalo, podle místních podnikatelů může nepřesná předpověď počasí. Jak ale napsal portál Popradský korzár, nehodlají lidé žijící z turistického ruchu meteorology žalovat, i když prý jde o dlouhodobý problém.

Foto: Profimedia.cz

Priečne sedlo ve Vysokých Tatrách

Článek

"Počasí nám přálo, bylo slunečno, i když chladno, ale velkou čáru přes rozpočet nám udělali meteorologové, kteří řekli, že bude velmi špatné počasí, že bude pršet," postěžovala si výkonná ředitelka regionální organizace cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách Lenka Maťašovská. Nepřesná předpověď podle ní ovlivnila návštěvnost nejvyšších slovenských hor, lidé na poslední chvíli rušili pobyty.

Do Tater přijížděli turisté hlavně jen na jeden den, nebo si ubytování v horách zařizovali na poslední chvíli.

"V horských střediscích říkáme, že polovina úspěchu závisí na počasí," připomněl šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Dodal, že okolo deseti procent zákazníků, kteří měli objednané ubytování v hotelech nebo penzionech, rezervaci stornovalo.

"Jakákoliv nepřesná předpověď počasí zejména během letních prázdnin, okolo Nového roku a během velikonočních svátků může zasáhnout do ekonomických výsledků všech ubytovacích zařízení nejen ve Vysokých Tatrách," řekl Chudý. Tvrdí, že těmto problémům by se dalo zabránit třeba tak, že by meteorologové při dlouhodobé předpovědi upozorňovali, že jde jen o odhad vývoje počasí a že pravdě nejvíce odpovídá předpověď na dva až tři dny.

Meteorologové se hájí 

Slovenský hydrometeorologický ústav minulé úterý na svých internetových stránkách zveřejnil obecnou předpověď pro celou zemi pod názvem Velikonoční svátky budou na Slovensku studené. "To byla první verze našich předpovědí šest dní dopředu. Ve čtvrtek a hlavně v pátek jsme ji výrazně upravili a na pondělí jsme předpovídali jasno s ojedinělými přeháňkami," hájil meteorolog Jozef Csaplár sebe a své kolegy.

Reklama

Výběr článků

Načítám