Hlavní obsah

Maďarský prezident podal demisi

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko
Aktualizováno

Maďarský prezident Pál Schmitt podal v pondělí demisi kvůli odebrání doktorského titulu. Oznámil to před poslanci maďarského parlamentu. O jeho rezignaci se spekulovalo od pátku, protože Schmitt zrušil svůj program.

Foto: ČTK/AP

Maďarský prezident jde oznámit demisi.

Článek

Maďarský parlament v odpoledních hodinách demisi přijal. Nová hlava státu má být podle ústavy zvolena do 30 dnů.

Opoziční Maďarská socialistická strana údajně navrhla do funkce bývalého prezidenta László Sólyoma. Extrémně pravicová stran Jobbik prosazuje přímou volbu prezidenta.

Exprezident: Svědomí mám čisté

"Hlava státu ztělesňuje jednotu národa, v současné situaci se proto cítím povinen odevzdat prezidentský mandát," řekl Schmitt v parlamentu. Dodal však, že svědomí má čisté. Jeho demisi požadovala opozice, konzervativní premiér Viktor Orbán se ho ale doposud zastával.

Schmitt dále uvedl, že do politiky přišel z oblasti sportu a mezinárodní diplomacie. "V politice není téměř nic svaté. Pro mě je zarážející, že v politice se používají nesportovní tahy," dodal. Podle odstupujícího prezidenta je obvinění z plagiátorství nespravedlivé.

"Svou doktorskou práci jsem vypracoval na základě pravidel z roku 1985 a tehdejší podmínky jsem splnil. Pravidla vypracování doktorské práce z roku 1985 neupřesňují, jak je potřebné uvést zdroje. S uvedením zdrojů v závěru mé práce souhlasil konzultant i oponent," řekl Schmitt. Zdůraznil, že při obhajobě své práce dostal vynikající hodnocení.

Chce titul na základě dnešních pravidel

Senát budapešťské Semmelweisovy univerzity minulý týden odebral prezidentovi doktorský titul z důvodu plagiátorství. Podle maďarských médií měl Schmitt ve své 215stránkové doktorské disertační práci opsat až 180 stránek z práce bulharského sportovního historika Nikolaje Georgieva. V první reakci Schmitt demisi odmítl, ale do pondělí změnil názor. Doktorský titul získal v roce 1992.

Odstupující hlava státu zdůraznila, že chce získat doktorský titul na základě dnešních zpřísněných pravidel. "Je to otázka mé cti, abych i ve věku 70 let dokázal získat titul doktor za dnešních mnohem přísnějších podmínek," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám