Hlavní obsah

Za kouření na veřejnosti hrozí v Maďarsku od dubna vysoké pokuty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Tabákové komando může od neděle komukoli v Maďarsku uložit vysoké pokuty za kouření na veřejnosti. Zákaz platí od ledna, ale až na začátku dubna skončilo období tolerance, kdy úřady ještě neudělovaly pokuty. Kuřáci se v sobotu v Budapešti loučili s možností zapálit si na veřejnosti na akci s názvem poslední cigareta. Naposledy si beztrestně zapálili a tento pocit si náležitě užívali.

Foto: Profimedia.cz

Nekuřácký zákon v Maďarsku patří k nejpřísnějším k Evropě.

Článek

„Období tolerance končí. Naši lidé se mohou objevit na pracovištích, v restauracích, ve zdravotnických zařízeních, veřejných budovách, školách, na veřejných prostranstvích a dokonce i ve vězení,“ uvedla náměstkyně ředitele celostátní hygienické služby Enikő Szabóová.

Jednotlivec může dostat pokutu v maximální výši 50 tisíc forintů (asi 4200 Kč) a instituce, v jejichž prostorách se zákon porušuje až 2,5 miliónu forintů (asi 210 tisíc Kč).

„Zákaz kouření na veřejnosti považuji za omezování osobní svobody,“ řekl István Doba z Budapešti. Naopak Éva Pásztorová si nový zákon pochvaluje. „Kouření mi vadilo na pracovišti, v restauracích i na zastávkách hromadné dopravy,“ dodala.

Majitelé hospod bijí na poplach a obávají se odlivu zákazníků. „Lidé nebudou chodit do hospod a raději si zorganizují domácí party, kde si mohou zapálit,“ říká majitelka restaurace v centru Budapešti.

Podle odborníků patří maďarský protikuřácký zákon k nejpřísnějším v Evropě. Za důležitý ho považují lékaři, protože výskyt rakoviny plic patří v Maďarsku k nejvyšším na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám