Hlavní obsah

Janouška a Česka prolezlého korupcí si všímají i světová média

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza s odposlechy telefonátů bývalého primátora Prahy Pavla Béma (ODS) a lobbisty Romana Janouška jen potvrdila domněnky Čechů, že se skupina podnikatelů napojených na politiky nezákonně obohacuje. Teprve nyní ale začínají Češi chápat, jak velký vliv lobbisté na jejich životy mají, napsal středoevropský dopisovatel stanice BBC.

Foto: repro TV Prima

Roman Janoušek při vyšetřování policií.

Článek

Rob Cameron v článku zmiňuje, že Janoušek byl díky svému vlivu na magistrátu ve věci prodeje pozemků a výběrových řízení vůbec faktickým stínovým primátorem Prahy.

„Spousta, jestli ne většina Pražanů je už dlouho přesvědčena, že jejich město spíše než zvolení zástupci ovládá malá klika závratně bohatých podnikatelů a zkorumpovaných úředníků. Ne nadarmo je Mariánské náměstí, kde se nachází sídlo magistrátu, nazýváno Mafiánským náměstí,“ uvedla BBC.

Uniklé hovory mezi Bémem a Janouškem podle Camerona Čechy v jejich názoru jen utvrdily.

„Pobouření okolo silničního incidentu pana Janouška po čase utichne. Spousta Čechů to bude nepochybně vnímat jako symptom rozšířenějšího neduhu: existence bohaté a mocné elity, která žije podle jiných pravidel,“ dodal komentátor. „Ale teprve teď čeští občané zjišťují skutečný rozsah jejich vlivu,“ uzavřel.

Korupce si všímají i další média

Camerona i bloggera Economistu K. Z. jako Brity zaujalo, že se Janouškovi přezdívalo Voldemort podle hlavního zloducha v sáze J. K. Rowlingové Harry Potter. Druhý připomíná, že je to postava, jejíž jméno není dobré vyslovovat nahlas.

Economist zmiňuje i to, že Janoušek patří k lidem, kteří si nepotrpí na popularitu, že na veřejnosti vystupoval jen zřídkakdy a že neposkytoval rozhovory. I nyní těm, kdož se mu dovolali, zavěsil. Uvádí také, že ho Pavel Bém označoval za kamaráda, se kterým chodí na tenis a nemá co mluvit do městské politiky.

Economist doplňuje, že Češi už ztrácejí trpělivost se zkorumpovanými politiky, což byl i důvod, proč v posledních volbách uspěly nové strany včetně Věcí veřejných, které stavěly kampaň na boji proti korupci. Uvádí ovšem, že nyní je Vít Bárta u soudu kvůli uplácení svých spolustraníků.

New Zealand Herald při této příležitosti připomíná, že v korupčním žebříčku je Česká republika na 57. místě spolu s Namibií a Saúdskou Arábií. Nový Zéland má nejnižší korupci. Zmiňuje i nápad Petra Šourka, který založil cestovní kancelář CorruptTour, jež nabízí zájemcům poznat hnízda korupce v Praze.

Dodává, že většina Čechů nevěří, že by středopravá vláda Petra Nečase udělala pokrok v boji s korupcí, i když Nečas odvolal čtyři ministry ze svého kabinetu právě kvůli podezření z korupčního jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám