Hlavní obsah

Zabijáka z Toulouse neřídila Al-Káida, děti zabíjet neplánoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské úřady nemají důkazy o tom, že by teroristická organizace Al-Káida pověřila extremistu Mohammeda Meraha spáchat masakr v Toulouse. Uvedla to v pátek agentura AP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování. Merah podle všeho nebyl ani v kontaktu s žádnou teroristickou skupinou. Podle vyšetřovatelů ani neplánoval zabíjet děti, chtěl zabít dalšího vojáka.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Mohammed Merah

Článek

Nic nenaznačuje tomu, že třiadvacetiletý extremista, který byl v minulosti ve Francii několikrát odsouzen za různé trestné činy, byl "na výcviku nebo v kontaktu s organizovanou skupinou nebo džihádisty," řekl AP nejmenovaný zdroj.

V minulosti byl Merah v Afghánistánu a Pákistánu a podle vyšetřovatelů o sobě tvrdil, že byl v kontaktu s Al-Káidou a že byl na výcviku v pákistánské pohraniční oblasti Vazíristánu, která je baštou ozbrojenců z Al-Káidy.

Podle nejmenovaného činitele Merah mohl o svých stycích s Al-Káidou mluvit proto, že jde o známou "značku". Francouzské úřady prý ale "nemají nic, na základě čeho by se mohly domnívat, že ho tato teroristická organizace pověřila, aby útoky provedl".

Pod vlivem bratra

Vyšetřovatelé se nově domnívají, že roli iniciátora mohl hrát Mohamedův starší bratr, který se hlásí k radikálnímu islámu. Sedmadvacetiletý Abdelkader Merah byl zatčen ve středu. Tvrdí, že o vraždách plánovaných jeho bratrem nic nevěděl. Ale podle zdrojů serveru týdeníku Le Point řekl před policisty, že je hrdý na to, jak jeho mladší bratr zemřel, že ničeho z toho nelituje a že schvaluje Mohamedův čin.

Poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho pro zpravodajské služby Ange Mancini řekl, že střelec neplánoval zabití židovských dětí a rabína. Zastřelil je u školy až poté, co nenašel původní cíl, kterým měl být další francouzský voják.

Reklama

Výběr článků

Načítám