Hlavní obsah

V Belgii drželi tryznu za zemřelé školáky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lommel
Aktualizováno

Tisíce lidí ve středu na severu Belgie uctily památku školáků, kteří minulý týden zahynuli při nehodě autobusu ve Švýcarsku. V Lommelu rakve s těly obětí doprovázela vojenská stráž za přihlížení členů belgické i nizozemské královské rodiny. Ve městě Heverlee zase přichystali pietní mši.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tryzna za oběti belgického autobusového neštěstíVideo: Reuters

 
Článek

Rozloučení v okolí vesnice Lommel nedaleko hranice s Nizozemskem se podle belgických médií zúčastnilo na 10 000 lidí. Připomněli si 17 z celkem 28 obětí. Patnáct dětí a dva učitelé pocházeli z Lommelu, šest školáků bylo nizozemské národnosti.

Ve středu v Lommelu však vojáci doprovázeli pouze patnáct rakví, jednoho zaměstnance školy a školáka pohřbili zvlášť. Na ceremoniálu ovšem nechyběly jejich fotografie.

Foto: ČTK/AP

Rakve nesla vojenská stráž.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Rozloučení se školáky v Lommelu

Kromě belgického krále Alberta II., jeho choti Paoly a nizozemského prince Willema-Alexandera se ženou Maximou se s mrtvými loučila i švýcarská prezidentka Eveline Widmerová-Schlumpfová a předsedové vlád Belgie a Nizozemska Elio Di Rupo a Marc Rutte.

V Heverlee byla mše plánována na odpoledne.

Foto: ČTK/AP

Děti v Lommelu oplákavají mrtvé kamarády.

Autobus se školáky převážně ve věku 11 let havaroval minulé úterý v tunelu na dálnici A9 u města Sierre. Školáci se vraceli z lyžařského kurzu ve Val d'Anniviers. Zahynulo 22 dětí a šest dospělých. Příčina nehody se stále zjišťuje. Tři zraněné dívky, které byly po nehodě v kritickém stavu, jsou už mimo ohrožení života. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám