Hlavní obsah

Ukrajinští soudní lékaři prodávali orgány nebožtíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská policie zadržela skupinu soudních lékařů, kteří byli zapleteni do nezákonného obchodu s lidskými tkáněmi odebranými zemřelým. Pachatelé byli podle agentury Unian zadrženi při převozu kontrabandu, v jejich automobilu policisté našli i velké sumy peněz. Lékařům hrozí trest až pět let vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nástroje, které patolog používá při pitvě. Ilustrační foto

Článek

K odhalení skupiny došlo v Nikolajevě na jihu země. Souhlas pozůstalých s odebráním tkání z těl nebožtíků lékaři padělali nebo získali podvodem. Odebrané tkáně prodávali k výrobě bioimplantátů, které se používají v rekonstrukční chirurgii, v traumatologii a neurochirurgii.

Loni v říjnu byla v Kyjevě zatčena skupina tří lékařů, kteří na zakázku prováděli nelegální transplantace ledvin. Dárce za úplatu získávali ze zemí Střední Asie, za voperování ledviny příjemce platil až 200 000 dolarů (3,7 miliónu korun). Policistům se podařilo zdokumentovat asi třicet případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám