Hlavní obsah

Prodej ruských tanků roste ze strachu před pokračováním arabského jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko těží ze strachu autoritářských vůdců. Vyveze do Alžírska a Turkmenistánu 150 nejnovějších tanků T-90S, které odmítla odebrat ruská armáda. Oznámil to v úterý hospodářský list Vedomosti s tím, že tamní režimy jsou "vyděšené" pády autoritářských vládců během takzvaného arabského jara.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tank T90AM

Článek

Vývozce ruských zbraní Rosoboronexport loni v létě uzavřel kontrakt na dodávku 30 tanků do Turkmenistánu. Na podzim pak následovala alžírská objednávka na 120 kusů T-90S.

"Kontrakty následovaly po revolucích v Tunisku a Egyptu a válce v Libyi," konstatoval zdroj blízký vývozci zbraní. Momentálně se jedná o vývozu stejných tanků i do Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Indonésie.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tank T90S

Podle expertů 150 tanků stojí nejméně půl miliardy dolarů (asi 9,5 miliardy korun) a Moskva má tak letos šanci v exportu tanků dohnat Peking. Výrobce T-90S Uralvagonzavod čeká, že letos za své zbraně utrží sedmkrát více než loni. Předloni se podařilo vyvézt jen 26 kusů T-90S.

Oba kontrakty jsou pokračováním předchozích dodávek deseti tanků stejného typu pro Turkmenistán a 185 obrněnců do Alžírska. Tato země si objednala kromě tanků i další výzbroj pro pozemní vojska za celkem miliardu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Ruské tanky T-72 při cvičení

Loni byl zřejmě dodán jeden prapor 30 tanků T-90S do Ugandy, pár kusů do Turkmenistánu a několik bojových podpůrných vozů na tankovém podvozku do Kazachstánu, a tak v těchto letech Rusko v exportu tanků předstihla Čína. Letošní kontrakty mají Moskvě umožnit dohnat na tomto poli Peking.

S vývozem se podařilo uspět nehledě na "neopatrnou" kritiku z úst ruských generálů, která silně rozladila zbrojovky a exportéra. Loni v březnu si velitel ruských pozemních vojsk v parlamentu stěžoval, že T-90S za 118 miliónů rublů (asi 75 miliónů korun) je předražený a za tuto sumu by se daly koupit tři německé tanky Leopard.

Ruská armáda dala přednost modernizaci starších T-7 na srovnatelnou úroveň za čtvrtinu až třetinu ceny nového obrněnce. A v listopadu se náčelník generálního štábu nechal slyšet, že T-90S výrazně zaostává za izraelským tankem Merkava.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský tank Merkava IV

Rosoboronexport loni prodal do ciziny zbraně za 10,7 miliardy dolarů (asi 204,5 miliard korun), což je skoro o čtvrtinu více než v předchozím roce, ačkoliv podnik přišel o zakázky za čtyři miliardy dolarů v Libyi, kde se změnil režim.

Do dalších let má zakázky za 33 až 35 miliard dolarů (asi 630 až 670 miliard Kč). Zhruba polovinu z hodnoty exportu tvoří letecká technika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám