Hlavní obsah

Muž s transplantovaným obličejem se poprvé viděl v zrcadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Lékaři v Turecku v pondělí ukázali 19letému muži, který jako první v zemi podstoupil transplantaci obličeje, výsledky své práce. Uğur Acar viděl svou novou tvář poprvé v zrcadle a byl s ní podle svých slov spokojen. Jeho léčba však potrvá ještě půl roku. Teprve poté bude moci používat mimiku.

Pacient s transplantovaným obličejem se poprvé uviděl v zrcadleVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Acar podstoupil devítihodinový zákrok minulý měsíc v Akdenizu na jihu země. Obličej si popálil při požáru domu, když byl teprve 40 dní na světě. Transplantaci umožnila rodina Ahmeta Kayi, jenž byl prohlášen za klinicky mrtvého. Příbuzní povolili medicínské využití jeho těla.

„Děkuji všem lékařům. Nemohlo to být lepší,“ řekl Acar před novináři. Dodal, že po propuštění chce navštívit svou nemocnou matku i Kayovu rodinu. Lékaři mu pak dovolili, aby se sám oholil.

„Všechno šlo dobře. Nepotřeboval ani pomoc psychologa,“ komentoval jeden z lékařů pooperační léčbu.

Acar minulý měsíc podstoupil transplantaci v týž den, kdy v jihotureckém Akdenizu provedli na světě vůbec první transplantaci tří končetin najednou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám