Hlavní obsah

Je to dobrý člověk a skvělý námořník, brání sousedé zbabělého kapitána

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meta di Sorrento

Obyvatelé městečka Meta di Sorrento, odkud pochází proklínaný kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia Francisco Schettino, za svým krajanem a sousedem stojí. Odmítají tvrzení, že by byl zbabělec i to, že by byl vinen ztroskotáním mamutí výletní lodě. Uvádí to středeční reportáž listu Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sousedé se kapitána Schettina zastávajíVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z místních zastupitelů Guiseppe Tito řekl, že kapitán splnil svou povinnost a pomohl cestujícím, i když mnozí svědci uvádějí, že neopustil palubu jako poslední: „Kapitán je hrdina. Média to popisují špatně. Zachránil 4000 životů.“

Foto: Ciro de Luca, Reuters

Kapitáne, nevzdávejte se, stojí na transparentu vyvěšeném před domem Franciska Schettina

Mnozí připouštějí, že možná udělal chybu, když plul tak blízko u břehu Giglia, ale hned dodávají, že sám nemůže být viněn katastrofou a že z něj udělali obětního beránka.

Foto: Ciro de Luca, Reuters

Meta di Sorrento

„Kdokoli kdo zná Franka, ví, že je to velký námořník a velký kapitán a loajální zaměstnanec. Je to profesionál a nikdy by nevystavil cestující nebezpečí,“ řekl pod rouškou anonymity jeden z obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán havarované lodi Francesco Schettino

Další dodal: „Je to velmi dobrý člověk, znám jeho i jeho rodinu a jsou to respektovaní námořníci. Je snadné někoho odsoudit na vlně emocí, ale je to člověk, kterého tu všichni respektujeme. Je to těžká doba pro celou komunitu.“ Vyjádřili se tak Francisco a jeho bratr Salvatore, oba muži jsou námořníci.

Kapitán Franco Amato, který se Schettinem pracoval dříve v trajektové společnosti Tirrenia, dodal: „Vyrůstali jsme společně a každý ve vesnici si uvědomuje, jaký byl dobrý člověk. Byl z nás nejlepší a udělal skvělou kariéru. Tragédií byl otřesen.“

Foto: Ciro de Luca, Reuters

Policisté střeží dům Franciska Schettina v Meta di Sorrento.

Kapitána podpořila i vlivná katolická církev. Otec Gennaro Starita, který žije ve městě čtvrtstoletí, řekl věřícím, že je „doopravdy vzteklý“ kvůli tomu, jak je Schettino vykreslován. „Média ho pranýřují. Lidsky řečeno, sejmula ho. Je to ostuda. Už je tu tolik mrtvých, proč chtít dalšího?“ řekl a naznačil, že média se pokoušejí kapitána uštvat jako divou zvěř a dohnat ho k sebevraždě.

Schettino je nyní v rodném městě. Nemusel zůstat ve vazbě v Grossetu, protože dostal trest domácího vězení. Je ve své vile, kde žije se svou manželkou Fabiolou a 15letou dcerou Rossellou.

Jak ale řekla bývalá učitelka a přítelkyně ve městě vážené a ctěné rodiny Clara di Falco: „Cítím s ním, ale je tu mnoho obětí této tragédie a jsem si jista, že jejich rodiny jsou přesvědčeny, že by měl být spíš ve vězení, než si užívat pohodlí domova."

Vila, ve které žije, má hodnotu přes pět miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám