Hlavní obsah

Fotbalista Eric Cantona chce být prezidentem Francie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalá hvězda fotbalového týmu Manchester United Eric Cantona by se chtěl stát francouzským prezidentem. V současnosti se snaží získat podpisy 500 volených představitelů, které jsou podmínkou kandidatury ve volbách. Za tímto účelem rozeslal dopisy s žádostí starostům francouzských měst. Znění textu zveřejnil v úterý deník Libération.

Foto: Profimedia.cz

Eric Cantona

Článek

Cantona se popsal jako „aktivní občan“, což ho nutí k tomu, aby „promluvil naléhavěji než obvykle, ale také se silným vědomím odpovědnosti v čase, kdy země čelí obtížným rozhodnutím, které rozhodnou o budoucnosti“.

Někdejší kapitán jednoho z nejlepších fotbalových družstev světa, ale také bouřlivák s prchlivou povahou kritizuje zejména omezené možnosti uplatnění pro mladé lidi a narůstající společenskou nespravedlnost ve své vlasti.

Není to poprvé, kdy se Cantona veřejně angažuje. V prosinci 2010 vyzval Francouze, aby hromadně vybrali z bank svoje úspory, protože finanční domy způsobily světovou finanční krizi.

Šance je malá

Několikanásobný mistr anglické ligy i držitel ocenění pro mistra Francie Cantona proslul nejen svým fotbalovým umem, ale také sebestředností. V minulosti stanul u soudu za to, že nakopl fanouška, který mu spílal.

Cantona zřejmě moc šancí na úspěch ve volbách, které se uskuteční na konci dubna a začátku května, nemá. I kdyby shromáždil dostatek podpisů ke kandidatuře, bez podpory některé politické strany budou jeho možnosti omezené. Největší šance na zvolení mají podle průzkumů socialista Francois Hollande a současná hlava země Nicolas Sarkozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám