Hlavní obsah

Zmanipulujeme premiéra i Google, chlubí se lobbisté

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pro britské lobbisty není problém přinutit premiéra Davida Camerona, aby ve prospěch jejich klienta intervenoval do 24 hodin u předsedy čínské vlády, anebo upravit vyhledávání na internetu tak, aby z předních pozic zmizely negativní příspěvky. Ředitelé jedné z nejvlivnějších lobbistických firem v Británii to přiznali před skrytou kamerou dvou novinářů z nevládní organizace Úřad investigativní žurnalistiky.

Foto: Dan Kitwood/Pool , Reuters

Britský premiér David Cameron se s ředitelem lobbistické firmy zná z ústředí Konzervativní strany.

Článek

Dvojice reportérů se vydávala za zástupce skupiny britských a východoevropských investorů zajímající se o export bavlněných textilií. Představitelům předních britských lobbistických firem tvrdila, že dostala od uzbecké vlády za úkol vylepšit její reputaci ve Velké Británii s příslibem, že je vláda otevřena reformám.

Dvě firmy nabídku odmítly, několik dalších neodpovědělo, ale pět jiných včetně firmy Bell Pottinger, zareagovalo. Zmíněná firma odhadovala cenu žádaných služeb na „něco přes milión liber“, podmínku reforem v Uzbekistánu ovšem zdůraznila jako klíčovou.

Reportéři hovořili během dvou setkání letos v létě s trojicí manažerů společnosti, z nichž jeden je bývalý diplomat. Ředitelé jim popsali své rozsáhlé konexe a vychvalovali se, co všechno v minulosti dokázali. Uvedli, že mají přístup k vládnoucím liberálním demokratům, ale zvláště pyšní jsou na svoje vztahy s konzervativci. Pochlubili se kontakty s premiérem Davidem Cameronem, jehož přesvědčili, aby ve prospěch jejich klienta do 24 hodin intervenoval u čínského premiéra.

„V pátek odpoledne zazvonil telefon. Volal jeden z našich klientů, (designér průmyslových výrobků) James Dyson. ‘Spoustu našich výrobků v Číně kopírují,‘ stěžoval si. V sobotu to David Cameron připomněl čínskému premiérovi,“ popsal výkonný ředitel Bell Pottinger Tim Collins, který mimochodem tvrdil, že má přístup také k ministrovi zahraničí Williamovi Hagueovi. Zprávu, že Collins prostřednictvím Camerona letos v červnu intervenoval u čínské vlády, zaznamenal ovšem britský tisk.

Firma vzešla ze stranického ústředí

„Byl jsem ve výzkumném oddělení Konzervativní strany s Davidem Cameronem a (nynějším ministrem financí) Georgem Osbornem. Později jsem byl tiskovým mluvčím (premiéra) Johna Majora a šéfem tiskové kanceláře Konzervativní strany. Potom jsem šel do parlamentu a byl jsem ve stínové vládě pod dvěma nebo třemi předsedy, opět s Davidem Cameronem a Georgem Osbornem... Pracuji s lidmi jako Steve Hilton (strategický poradce premiéra), David Cameron a George Osborne přes 20 let,“ prohlásil Collins.

Dodal, že šéf Cameronovy kanceláře Edward Llewellyn byl dlouhou dobu jeho zástupcem v ústředí strany, stejně jako další z Cameronových poradců Steve Hilton. „Není problém dostat k nim vzkaz,“ uvedl.

Pryč s negativní publicitou

Collins s partnery dále tvrdili, že mohou docílit zmanipulování vyhledávání v Googlu tak, aby odkazy s negativním obsahem zmizely z předních pozic. Při tom se diskutovalo o zprávách o porušování lidských práv a zneužívání dětí k práci, z kterých je obviňována uzbecká vláda.

Stejně tak má Bell Pottinger pracovní skupinu, která „třídí“ negativní informace o jejích klientech na Wikipedii.

Proti kritickým programům a novinovým článkům je firma v případě potřeby schopna zajistit kritiku z řad poslanců. V té souvislosti manažeři zmínili investigativní materiály televize Channel 4 a deníku The Times. „V parlamentu je spousta lidí, kteří nemohou Timesy a program Dispatches vystát,“ poznamenal Collins.

K vylepšování obrazu na internetu dodal: „Máme nejrůznější 'temné' techniky. Upozornil, že písemná prezentace není k dispozici, protože by byla příliš „nepříjemná“ v případě, že unikne na veřejnost. Materiál, který byl ale na místě poskytnut falešným investorům k nahlédnutí, tvrdil, že je možné pro vylepšení reputace na internetu zajistit blogy a komentáře tzv. nezávislé, třetí strany. Kromě žádoucího obsahu by obsahovaly oblíbená klíčová slova, která zajistí, že takový příspěvek se ocitne v popředí ve vyhledávači Googlu.

Klienty Jelcin, Bush, Mandela i Lukašenko

„Snahou je samozřejmě utopení negativních zpráv a zajištění, že bude k dispozici dobrý obsah,” podotkl šéf PR oddělení společnosti David Wilson. Doplnil, že firma takto zajišťuje lepší publicitu britské vládě a v minulosti takto jednala i ve prospěch největšího zprostředkovatele peněžních převodů ve východní Africe, společnosti Dahabshiil, poté, co se na předních pozicích v Googlu objevovaly jen zprávy o zadržování jednoho z jejích zaměstnanců ve věznici Guantánamo. “Trvalo nám to tři měsíce, ale potom jste nenašli jedinou takovou zprávu na prvních deseti stranách Googlu,” řekl Wilson.

Wilson rovněž upozornil, že pracovníci Bell Pottinger psali projev srílanského prezidenta přednesený loni v OSN.

Bell Pottinger se na svých internetových stránkách zaštiťuje důvěrou světových státníků, pro které v minulosti pracovala. Jsou mezi nimi princ Charles, ruský exprezident Boris Jelcin, bývalí američtí prezidenti Ronald Reagan a George Bush starší, někdejší britští premiéři Margaret Thatcherová a Gordon Brown, bývalý prezident JAR Nelson Mandela, ale i „poslední evropský diktátor“, běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám