Hlavní obsah

Maďarským bezdomovcům hrozí vězení za přespávání na ulici

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku vstoupil ve čtvrtek do platnosti zákon, který postihuje bezdomovectví pokutou nebo i vězením. Zákon schválil parlament 14. listopadu 2011 a vysloužil si za to ostrou kritiku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Pokud bude bezdomovec přistižen dvakrát za půl roku, že nocuje na ulici, hrozí mu pokuta ve výši 150 000 forintů (asi třináct tisíc Kč) nebo dokonce pobyt za mřížemi. Kritici poukazují na to, že pokuta je v tomto případě prakticky nevymahatelná a vláda chce dostat bezdomovce z ulic přímo do vězení.

Návrh zákona předložilo několik starostů za vládní stranu FIDESZ, kteří jsou také poslanci parlamentu společně se zmocněncem vlády pro řešení otázky bezdomovectví Máté Kocsisem. Zákon podpořili poslanci vládní strany FIDESZ a extremistické nacionalistické strany Jobbik. Poslanci opoziční Maďarské socialistické strany a liberální strany Politika může být jiná, byli proti. [celá zpráva]

Zákon má nutit obce vybudovat útulky

Policie však podle nového zákona nebude trestat bezdomovce spící na ulici ve městech a obcích, kde bezdomovci nemají možnost získat pomoc. Poslanec Ferenc Papcsák (FIDESZ) uvedl, že zákon má povzbudit vedení měst a obcí, aby zabezpečila útulky pro bezdomovce. „Jedině tak mohou udržet pořádek v ulicích,“ řekl Papcsák.

Nový primátor Budapešti István Tarlós prohlásil, že koncem roku už v ulicích hlavního města nebudou žádní bezdomovci. Primátor se pochlubil, že v průběhu roku dostal lidi bez domova z podchodů a nyní je dostane z ulic metropole.

Koncem října úřady zlikvidovaly bezdomoveckou kolonii v budapešťské čtvrti Csepel, kde žilo asi 150 lidí. V těchto místech došlo letos k násilnostem, z nichž nejotřesnějším činem bylo zakopání čtyř lidí zaživa do země. Bezdomovci z této kolonie byli umístěni v útulcích v hlavním městě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám