Hlavní obsah

Smrt britského pilota zavinila porucha vystřelovací sedačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tragickou smrt britského akrobatického pilota Seana Jamese Cunningama, který zahynul, když ho na zemi nečekaně katapultovala z letounu Hawk T1 sedačka, zavinila porucha této vystřelovací sedačky Martin Baker Mk. 10. Ta se nejen nečekaně odpálila, ale neotevřel se u ní ani padák, uvedl v úterý list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Hawk se zakrytým kokpitem

Článek

Vyšetřovatelé informovali o podrobnostech tragédie. Cunningam, který byl členem akrobatického týmu Red Arrows britského letectva RAF, seděl v kokpitu připoután k sedačce. Když dokončil předletovou kontrolu stroje, sedadlo bylo i s ním vystřeleno do výše 60 metrů. Dopadlo na letišní plochu, aniž by se otevřel padák. Pilot byl stále připoután k sedačce.

Po dopadu byl pilot ještě živý, ale podlehl vážným mnohačetným zraněním. [celá zpráva]

Zatím nebylo uvedeno, proč se sedadlo katapultovalo, je však už známo, že selhal padák. Neotevřel se, jak má.

Kvůli tragédii byly zrušeny všechny nebojové lety strojů vybavených vystřelovacím sedadlem Martin Baker Mk. 10, tedy strojů Tornado, Tucano a Hawk. Stroje mohou létat jen bojově, operace v Afghánistánu proto nejsou ohroženy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám