Hlavní obsah

Fenomenální doktor Pí byl ve skutečnosti jen podvodník

Právo, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fascinující příběh superpodvodníka, který za nos vodil i nejvyšší představitele země, začíná rozplétat šokovaná Ukrajina. Kyjevská policie totiž ve čtvrtek zadržela proslulého neurochirurga a držitele řady rekordů Andreje Sljusarčuka (40). Ukázalo se, že „profesor“ všechny své lékařské diplomy padělal a ve skutečnosti je vyučen omítkářem.

Foto: Profimedia.cz

Úžasně schopný lékař byl ve skutečnosti vyučeným obkladačem.

Článek

Sljusarčuka před několika lety po celé zemi proslavila schopnost bezchybně určit kteroukoli z 30 miliónů cifer za desetinnou čárkou čísla π, díky níž se dostal do ukrajinské knihy rekordů a získal přezdívku doktor Pí. V různých televizních pořadech poté mnohokrát předváděl svoji fenomenální paměť. Uměl si například za pouhých sedm vteřin zapamatovat dvě třiceticiferná čísla. Také tvrdil, že zná nazpaměť 20 tisíc knih a dovede z nich citovat libovolnou pasáž.

Známý byl ale i jako lékař. Rád se chlubil tím, že je vynikající neurochirurg. Podle vlastního vyprávění jako zázračné dítě nastoupil ke studiu medicíny v pouhých 12 letech. V 18 odpromoval s červeným diplomem a záhy následovaly tituly kandidáta a pak doktora lékařských věd.

Několik let pak pracoval v oblastní nemocnici u Lvova. V 90. letech ještě v Petrohradě vystudoval psychologii, později působil jako profesor na katedře neurochirurgie. V rozvoji obdivuhodných schopností mu prý pomohlo to, že vyrůstal v dětském domově. „Možná že kdybych vyrostl v normální finančně zajištěné rodině, byl bych líný a neměl bych zájem hledat nové možnosti,“ zdůrazňoval doktor Pí.

Za úspěchy ho odměnil prezident

Ke strhujícím duševním výkonům mu podle ruského serveru Dni.ru v roce 2009 blahopřál tehdejší prezident Viktor Juščenko. Ještě letos pak dostal od jeho nástupce, prezidenta Viktora Janukovyče, státní vyznamenání za „vědecké úspěchy v oblasti vzdělávání“ a odměnu v přepočtu 360 tisíc korun. Úřady podle něj také chtěly pojmenovat nový Ústav výzkumu mozku, který měl Sljusarčuk vést.

Až nyní na podzim se ve vědcově přebohatém životopise začali šťourat novináři. A zjistili šokující podrobnosti: „profesorovy“ diplomy jsou padělané, namísto studií po univerzitách se Sljusarčuk věnoval prozaičtější přípravě na život – je vyučen v oboru omítkář-obkladač. Nebyl nalezen ani jeden jediný z údajných „tisíců vděčných pacientů“ doktora Pí. Neurochirurgické operace prý sice ve skutečnosti neprováděl, přesto však jeho lékařská praxe stála podle nynějších zjištění život nejméně tři lidi. Navíc prodával mnohonásobně předražené léky a pašoval zakázané psychotropní preparáty.

Pochyby se začínají vršit i nad jeho fenomenálními duševními schopnostmi, podle mnohých šlo spíš o iluzionistické kejkle. „Neuměl ani sečíst dvě plus dvě. Divil bych se, kdyby měl po absolvování našeho učiliště znalosti žáka třetí třídy,“ vzpomíná jeho učitel matematiky.

Při zatýkání se jindy výřečný doktor Pí, jejž novináři označují za největšího odhaleného podvodníka v dějinách nezávislé Ukrajiny, zmohl na jedinou větu. „Už jsem vás čekal dávno,“ řekl lakonicky policistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám