Hlavní obsah

Bezdomovce v Maďarsku budou zavírat za potulku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Pokud bude maďarský bezdomovec přistižen dvakrát za půl roku, že nocuje na ulici, hrozí mu od prosince vězení. Paradoxně tak bezdomovce budou trestat tím, po čem touží nejvíc - střechou nad hlavou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Příslušný zákon schválil maďarský parlament v pondělí večer. Návrh předložilo několik starostů za vládní stranu FIDESZ, kteří jsou také poslanci parlamentu, a zmocněnec vlády pro řešení otázky bezdomovectví Máté Kocsis. Zákon podpořili poslanci vládního FIDESZu a extrémní strany Jobbik.

Policie bude trestat bezdomovce spící na ulici pokutou až do výše 150 tisíc forintů (asi 13 tisíc Kč), nebo pobytem za mřížemi. Výjimku budou tvořit města a obce, kde bezdomovci nemají možnost získat pomoc. Poslanec Ferenc Papcsák (FIDESZ) uvedl, že zákon má povzbudit vedení města a obcí, aby zabezpečila útulky pro bezdomovce. „Jedině tak mohou udržet pořádek v ulicích,“ řekl Papcsák.

Žádní bezdomovci nebudou

Primátor Budapešti István Tarlós prohlásil, že koncem roku už v ulicích hlavního města nebudou žádní bezdomovci. Primátor se pochlubil, že v průběhu roku dostal lidi bez domova z podchodů a nyní je dostane z ulic metropole.

Koncem října úřady zlikvidovaly bezdomoveckou kolonii v budapešťské čtvrti Csepel, kde žilo asi 150 lidí. V těchto místech došlo letos k násilnostem, z nichž nejotřesnějším činem bylo zakopání čtyř lidí za živa do země. Bezdomovci z této kolonie byli umístěni v útulcích v hlavním městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám