Hlavní obsah

Příští italskou vládu má vést ekonom Monti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi doporučil, aby příští italskou vládu vedl respektovaný ekonom Mario Monti, uvedl ve čtvrtek list Daily Telegraph. Vysoký představitel vládní Berlucosniho strany ve čtvrtek sdělil, že dohoda o jeho jmenování do čela kabinetu je již blízko. Ještě ve středu Berlusconi volal po předčasných volbách.

Foto: Reuters

Mario Monti

Článek

„Chtěl bych říci, že dohoda o Montiho vládě je skoro hotová a podle mne to vypadá jako nejlepší řešení,“ uvedl tajemník strany Osvadlo Napoli v dolní komoře italského parlamentu. Podle italských médií je ale k dohodě dál, protože část Berlusconiho strany Lid svobody Montiho odmítá podpořit.

Monti byl eurokomisařem a momentálně je rektorem milánské univerzity Bocconi. Ve středu ho italský prezident jmenoval doživotním senátorem za jeho příspěvek k vývoji země.

Rychlá dohoda o nové vládě vzniká pod tlakem prezidenta Giorgia Napolitana, který ve středu pohrozil, že buď vznikne záhy nová vláda, nebo rozpustí parlament.

Silvio Berlusconi přitom ještě ve středu preferoval předčasné volby. [celá zpráva]

Jako nástupce původně navrhovala vládní koalice Angelina Alfana.

Experti ale varovali, že předčasné volby by mohly vést k ochromení politického vývoje v zemi v krizové době, protože by se jednalo o podobě nové vlády místo o ekonomických problémech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám