Hlavní obsah

Francouzskou policií otřásá drogový skandál

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzskou policií otřásá bezprecedentní skandál poté, co byl zatčen zástupce šéfa lyonských kriminalistů Michel Neyret a dalších pět vysoce postavených strážců zákona pro podezření z korupce, obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

Foto: Novinky

Článek

Podle informací z justičních kruhů čelí Neyret obvinění, že uplácel své informátory ze zločineckých gangů zabavenými narkotiky. S drogami údajně také sám obchodoval, přičemž peníze si prý nechával.

Na stopu přivedla kolumbijská kauza

Případ zřejmě souvisí s odnoží kolumbijské narkomafie v Paříži, kterou před několika měsíci odhalila tamní policie. Při vyšetřování kauzy, na jehož počátku stál nález více než metráku kokainu v jednom luxusním bytě na pařížském předměstí Neuilly, se podle médií objevily první indicie možného podílu policistů na těchto zločineckých aktivitách.

Stopy souvisejících finančních transakcí vedou do sousedního Švýcarska, kde tamní policie v rámci právní pomoci ve čtvrtek provedla prohlídku v některých bankách.

Neyretovo zatčení zapůsobilo na francouzskou veřejnost jako exploze bomby, protože se těšil pověsti velmi schopného a neúplatného policisty. Boji s drogami se věnoval dvě desetiletí.

Nedávno se dokonce podílel na vzniku nejnovějšího filmu režiséra Oliviera Marchala Lyonská parta, který líčí osudy jednoho kriminálního gangu. Snímek se má objevit na plátnech v listopadu.

Neyret byl také ústřední postavou dokumentu Zakázaná zóna o elitním policistovi, který před třemi týdny odvysílala televizní stanice M6. Ve vyšetřovací vazbě skončila i Neyretova manželka, která vlastní hotel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám