Hlavní obsah

Rusko úspěšně vyzkoušelo novou raketu pro jaderné ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve čtvrtek úspěšně vyzkoušelo novou strategickou raketu Lajner, určenou pro jaderné ponorky. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Zdařilý test následoval dva dny poté, co neúspěchem skončila první zkouška prototypu nové pozemní mezikontinentální rakety blíže neupřesněného typu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská jaderná ponorka. Ilustrační foto

Článek

Raketa Lajner byla podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova odpálena z jaderné ponorky Tula (v ruském názvosloví projekt 667BDRM Delfín, v kódu NATO Delta IV) v Barentsově moři a hlavice zasáhly určený cíl na polygonu Kura na Kamčatce. Lajner se podle mluvčího shoduje svými charakteristikami s námořní raketou Siněva, ale vyznačuje se dlouhým doletem a disponuje zdokonalenými systémy pro překonání protiraketové obrany.

Dolet rakety Siněva býval uváděn 8000 kilometrů, ale při testu před třemi lety proletěla vzdálenost více než 11 500 kilometrů. Předpokládalo se však, že i díky menšímu nákladu.

Ponorky Delta IV se jeví vylepšenou verzí sovětských raketonosných jaderných ponorek druhé generace, na níž počet mezikontinentálních střel stoupl z 12 na 16. Svou charakteristikou se prý blíží americké třídě Ohio, vyjma vyšší hlučnosti. Bývají označovány za nejvýznamnějším typ raketonosných ponorek v ruském námořnictvu.

První test byl v květnu

Raketa Lajner s pohonem na kapalné palivo byla podle ruských zdrojů poprvé testována letos v květnu. Může prý nést až dvojnásobný počet malých bojových hlavic oproti střele Bulava s šesti až deseti hlavicemi a o odhadovaném doletu 8000 až 10 000 kilometrů.

Bulava s pohonem na tuhé palivo a vycházející z pozemní rakety Topol-M je určena pro novou generaci jaderných ponorek třídy Borej, z nichž první, Jurij Dolgorukij, se už do testů Bulavy zapojila. Po počátečních potížích, provázených sérií neúspěšných testů, byla letos v létě spuštěna sériová výroba střely.

Úterní test pozemní rakety, údajně zdokonalené verze rakety Topol-M s prodlouženým doletem, se odehrál na kosmodromu Pleseck na severu země, kde se raketa krátce po startu z mobilního nosiče zřítila, zřejmě kvůli selhání prvního stupně. Zranění osob ani vážnější škody údajně nezpůsobila. Podle expertů bývají podobné potíže v počátečním stádiu vývoje nové zbraně spíše běžné.

Rusko plánuje vynaložit na přezbrojení svých ozbrojených sil v letech 2011 až 2020 na 20 bilionů rublů, ale obdobně ambiciózní předchozí programy ztroskotaly a potíže provázejí obranné zakázky i v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám