Hlavní obsah

Verze pádu letadla kvůli parkovací brzdě začíná mít trhliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spekulace o neuvolněné brzdě jako důvodu pádu letadla s hokejisty u Jaroslavle nepotvrzují data z černé skříňky letounu. Ve středu to uvedla agentura Interfax. Příčina tragické nehody tak podle ní stále zůstává neznámá.

Foto: Maxim Shipenkov, Reuters

Místo nehody letadla

Článek

„V datovém záznamu černé skříňky se nepotvrzuje spekulace o tom, že zablokování palubní brzdou bylo příčinou havárie,“ uvedla agentura. S odkazem na odborníka dodala, že podvozek Jaku by ani tlak motoru proti brzdné soustavě nevydržel.

Známou skutečností tak zůstává to, že letadlu s hokejisty minulou středu nestačila startovací dráha a jelo dál po trávníku asi 400 metrů. Letoun se pak krátce zvedl nad zem, načež se zřítil do řeky Volhy. Zemřelo 44 lidí včetně tří českých reprezentantů.

Tisíce lidí se na Staroměstském náměstí rozloučily s tragicky zesnulými hokejistyVideo: Novinky

Nejprve se spekulovalo o vadném chodu motoru či motorů či špatném palivu. Experti následně uvedli, že stroj neměl technickou závadu.

V úterý pak list Moskevskij kosmolec s odkazem na zdroj blízký vyšetřování napsal, že kapitán stroj neodbrzdil a předal řízení druhému pilotovi, u něhož brzda není. Výstražné světelné signalizace si prý nikdo nevšiml. Otázkou pak také zůstává, proč se pilot snažil stroj dostat do výšky, když nemohl nabrat rychlost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám