Hlavní obsah

Sarkozyho poradce vozil milióny z Afriky jeho stranickým konkurentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Robert Bourgi tvrdí, že bývalému prezidentovi Jacquesi Chirakovi i bývalému premiérovi Dominiquovi de Villepinovi vozil od afrických vůdců "kufry plné peněz". Advokáta libanonského původu cituje nedělník Journal du Dimanche. Villepin obvinění označil za "povídačky". Chiracovi spolupracovníci mlčí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Dominique de Villepin

Článek

Bourgi nebyl schopen ani odhadnout celkovou částku, kterou v letech 1997 až 2005 osobně pomohl přepravit. Prý je nevyčíslitelná. Mimořádné množství peněz podle svých slov shromáždil na Chiracovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2002. Tvrdil, že pět afrických vládců Abdoulaye Wade ze Senegalu, Blaise Compaoré z Burkiny Faso, Laurent Gbagbo z Pobřeží slonoviny, Denis Sassou Nguesso z Konžské republiky a Omar Bongo z Gabonu poskytli na Chiracovu kampaň přibližně deset milionů dolarů. Peníze z Gabonu šly prý několik let i na platby nájemného v klubu 89, který patří nynějšímu šéfovi francouzské diplomacie Alainu Juppému.

Transfery skončily v roce 2005, kdy Villepin údajně prohlásil, že "peníze všech Afričanů jsou cítit sírou".

"Tato tvrzení jsou lži a pomluvy," které chtějí očernit éru Chiracovy vlády, řekl Villepin ve vysílání televizní stanice France 3. V době Chiracova působení v čele země (2002-2007) byl ministrem zahraničí a předsedou vlády.

Expremiér Villepin svedl tvrdý a špinavý boj se Sarkozym o nominaci na prezidenta republiky, ve kterém prohrál a musel čelit i soudu. Padala i obvinění z korupce. Otázkou je, zda toto není pokračování kampaně. [celá zpráva]

Sarkozyho role

Podle Bourgiho je Sarkozy bez viny, i když jeden Chiracův poradce pro Afriku tvrdí, že advokát před rokem 2007 přivezl peníze také "k rukám ministra vnitra", kterým byl tehdy právě nynější prezident. Elysejský palác se k tomuto tvrzení odmítl vyjádřit.

Bourgi je uváděn jako Sarkozyho oficiální poradce pro Afriku, i když Elysejský palác ho podle AFP nezmiňuje v žádném ze svých organizačních schémat.

Možný kandidát francouzských socialistů na prezidenta François Hollande v reakci na Bourgiho tvrzení vyzval, aby bylo zahájeno trestní řízení, protože je třeba zjistit, co "se v těch letech dělo".

Důvodem také je, že mnozí z vládců byli velmi sporní, což je zejména případ letos svrženého Gbagby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám