Hlavní obsah

Rusko představilo novou neviditelnou stíhačku

Novinky,
Moskva

Rusko v úterý představilo veřejnosti na mezinárodní letecké výstavě MAKS v Žukovském u Moskvy nový bojový letoun páté generace Suchoj T-50. Stroj s vlastnostmi stealth, tedy obtížně zjistitelný radary, je vyvíjen společně s Indií a do řadové služby by měl být zařazen v letech 2014 nebo 2015. Ve vzduchu byly dva prototypy stroje.

Foto: Sergei Karpuchin, Reuters

Suchoje T-50 na leteckém dni u Moskvy

Článek

Suchoj T-50 vznikal v rámci projektu AK FA (Perspektivní vzdušní komplex frontového letectva) a měl by nahradit ve výzbroji letouny MiG-29 a Suchoj Su-27 i jeho deriváty.

První let absolvoval 29. ledna 2010. Do konce roku uskutečnil 40 letů a nyní prodělává testy.

„Prototyp T-50 dostaneme v roce 2013,“ uvedl velitel ruských vzdušných sil generál Alexander Zelin. „Hromadná výroba se nedá očekávat před roky 2014 nebo 2015.

Šéf ruské Unie leteckých výrobců Michail Pogosjan řekl, že by se měl stát hlavní zbraní ruského i indického letectva. „T-50 bude nejnovější hlavní letoun jak v ruských vzdušných silách, tak v indických.“ Indie plánuje koupit 2150 T-50.

Foto: Sergei Karpuchin, Reuters

Suchoje T-50 na leteckém dni u Moskvy

Vývoj stroje, který má být protivníkem v USA už zavedeného F-22 Raptoru, stál šest miliard dolarů. Indie zaplatila asi třetinu. Má ale být, jak už je u ruských strojů zvykem, obratnější.

Foto: Sergei Karpuchin, Reuters

Suchoj T-50 na leteckém dni u Moskvy

Zřejmě by měl mít i vektorovatelnou výstupní trysku. Cenou za to je méně dokonalá ochrana před radary, přednost dostala aerodynamika. Přesto si má zachovávat možnost víceúčelového použití, takže by se dal použít i k průnikům nad území nepřítele a k přesným útokům na vybrané pozemní cíle. Kromě vlastností stealth má být schopen také letět dlouhodobě nadzvukovou rychlostí.

Foto: Sergei Karpuchin, Reuters

Suchoj T-50 na leteckém dni u Moskvy

Soutěž na nový stroj obsadily obě hlavní ruské konstrukční kanceláře, Suchého i Mikojanova. Úspěšnější byl T-50, nový projekt MiGu, 1.44, neuspěl.

Foto: Lockheed Martin, Novinky

F-22

Stroj má být také nabízen na export, mimo jiné do Korejské republiky. Zájem o jeho koupi může Soul mít, protože USA už výrobu strojů F-22 Raptor ukončily kvůli astronomickým nákladům. Na export je neuvolnily. Jižní Korea i Indie mají obavy z rostoucí moci Číny, která letos také představila první prototyp letadla páté generace J-20 vlastní konstrukce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám