Hlavní obsah

Čínský neviditelný bojový letoun absolvoval první zkušební let

– Peking

Čínská stíhačka nezachytitelná radarem v úterý absolvovala první zkušební let. Informoval o tom americký ministr obrany Robert Gates po úterním setkání s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem v Pekingu.

Článek

Čínská strana testy potvrdila jen pár dní poté, co se snímky bojového letounu objevily na internetu. [celá zpráva]

Stroj označovaný jako J-20 byl ve vzduchu testován asi 15 minut. Zkušební let se uskutečnil v okolí města Čcheng-tu v provincii S'-čchuan. Podle odborníků Peking zatím má dva prototypy letounu, jeden s ruským motorem a druhý s čínským. Není jasné, které z letadel v úterý absolvovalo testovací let.

Zatím jediný plně operativní „neviditelný“ bojový letoun na světě má americké letectvo, a to stroj F-22A Raptor. Čínský J-20 mu má být konkurencí, je zhruba stejně velký a má rovněž dva motory. Američané se ovšem začínají orientovat na výrobu letounů F-35.

Čínské projekty pokročily

Testování letadla podle pozorovatelů ukazuje, že Čína zvládla novou technologii rychleji, než se předpokládalo. Zkušební let se uskutečnil v době, kdy je v Číně na návštěvě americký ministr obrany Robert Gates.

Americká a japonská média v poslední době několikrát upozornila, že Čína urychlila své vojenské projekty. Japonský list Asahi Šimbun minulý týden citoval amerického admirála, podle něhož výrazně pokročil vývoj balistické rakety, která by mohla potopit i letadlové lodi USA v Tichém oceánu. [celá zpráva]

Podle Američanů by Čína rovněž mohla být už příští rok schopna spustit na vodu svoji první letadlovou loď. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám