Hlavní obsah

Breivik telefonoval policii desetkrát, ale jen dvakrát se dovolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Atentátník Anders Behring Breivik, který se již přiznal ke dvěma teroristickým útokům z 22. července v Norsku, prý během střelby na ostrově Utöya desetkrát telefonoval policii, ale dovolal se jen dvakrát.

Foto: Reuters

Policisté přivážejí Breivika k prvnímu výslechu.

Článek

Na policii volal proto, že se chtěl vzdát a nechat si potvrdit, že jeho "kapitulace" byla přijata. Deníku Aftenposten to řekl Breivikův obhájce Geir Lippestad. Policie připustila, že po atentátu přechodně zadržela čečenského mladíka, kterého podezírala ze spolupachatelství.

Breivikovi podle Lippestada velmi záleželo na tom, aby policie jeho kapitulaci náležitě přijala. Zatímco čekal za potvrzující zpětné zavolání, nestřílel. Tuto jeho verzi pravděpodobně nepřímo potvrzují výpovědi přeživších: ti do protokolu uváděli, že Breivik na krátkou dobu střelbu přerušil.

Přemýšlel o sebevraždě

"Breivik prý také přemýšlel o tom, zda má spáchat sebevraždu nebo pokračovat ve své 'operaci', a rozhodl se, že až do příchodu policie bude pokračovat ve vraždění," uvedl Lippestad. Pak se ale okamžitě vzdal, protože nechtěl být policisty zastřelen.

Vyšetřovatel Paal-Fredrik Hjort Kraby podle agentury AFP potvrdil, že policie zaznamenala "nejméně jeden telefonát od Breivika v den atentátu". "Snažíme se ověřit, zda byl i nějaký další," dodal.

Norská policie podle něj pokračuje také v hledání videokamery, kterou si podle některých médií Breivik mohl natáčet průběh masakru.

"Tato kamera je věc, o níž se zmiňoval v některých výpovědích na policii a také ve svém manifestu šířeném po internetu," řekl Kraby. "Zatím tu kameru nemáme, ale hledáme ji," dodal.

V manifestu pro své následovníky vyčísluje Breivik digitální kameru jako "nezbytnost pro zdokumentování vaší operace".

Breivik uskutečnil dva útoky, při nichž zabil 77 lidí: osm výbuchem nákladu trhaviny umístěné v automobilu v centru Osla a 69 střelbou na nedalekém ostrově Utöya. Hrozí mu za to nejméně 21 let vězení.

Deník Verdens Gang (VG) v pátek napsal, že policie držela v osudný den 17 hodin ve vazbě sedmnáctiletého mladíka čečenského původu, který vraždění na ostrově Utöya přežil, protože ho podezírala, že je Breivikovým spolupachatelem. "Zdálo se mi, že jsou přesvědčeni, že bych mohl dělat něco podobného a pokračovat ve vraždění," řekl listu mladík identifikovaný jako Anzor Djukajev.

Pro podezření, že je Breivikovým komplicem, strávil noc z 22. na 23. července ve vyšetřovací cele, jen několik metrů do cely, v níž byl držen vrah jeho 69 kamarádů. Policie podle listu zadržení Djukajeva potvrdila s tím, že mladík se choval nenormálně a "nemohl uspokojivým způsobem prokázat svou identitu".

Reklama

Výběr článků

Načítám