Hlavní obsah

Arktický led taje rekordním tempem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Denver

Tání arktického ledu pokročilo rekordním tempem a lodní cesty mezi Asií a západem napříč Severním ledovým oceánem se stávají reálnou alternativou námořní dopravy. Ve středu to nezávisle na sobě uvedli ruští a američtí klimatologové.

Foto: Profimedia.cz

Led v Arktidě letos tál rekordním tempem.

Článek

V oblasti letos zaznamenali třetí nejteplejší léto od roku 1936, kdy se hodnoty začaly měřit. Rozsah ledového příkrovu je v některých regionech více než 50 procent pod průměrem a od počátku srpna je podle Rusů severní námořní cesta volná. Lodi by podle nich měly bez problémů vodami proplout i během září.

Zjištění potvrdila i zpráva amerických klimatologů ze střediska v Coloradu. Tání bylo podle nich rekordní v první polovině července, uvedli odborníci již dříve. Podle ruské strany roztálo letos asi 6,86 miliónu kilometrů čtverečních ledové plochy, což překonává rekord z roku 2007, kdy roztálo 4,14 miliónu kilometrů čtverečních.

Z kratší trasy chce profitovat Rusko

Otevření severovýchodní cesty by znamenalo významné zkrácení plavebních tras. Například cesta pro lodě mířící z Rotterdamu do Jokohamy by byla o třetinu kratší než ta současná přes Suezský průplav.

K alternativním trasám přes Severní oceán se upíná hlavně Rusko, jež si slibuje, že od dopravců vybere daně a poplatky a může jim navíc půjčit své ledoborce, z nichž některé mají jaderný pohon. Námořní experti ovšem upozorňují, že kromě ledových ker jsou překážkou ještě mělké vody v oblasti.

Zatímco Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) při OSN předpověděl, že Severní pól by mohl být v létě zcela bez ledu do roku 2080, podle šéfa ruských klimatologů to bude až o tři desetiletí dříve. S tímto názorem souhlasí i islandští experti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Spor se týkal území vyznačeného na mapě červenou barvou v dolní části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám