Hlavní obsah

Slovák se vydával za bratra, aby dostal nižší trest, soud to neodhalil

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovák vystupoval pod jménem svého bratra u Okresního soudu ve Spišské Nové Vsi, který ho loni v říjnu odsoudil za krádež. Než podvod odhalili, odseděl si pod jiným jménem osm měsíců. Podle deníku Sme se jedná o ojedinělý případ v historii slovenské justice. Muž použil falešnou identitu zřejmě proto, aby se jako podmíněně odsouzený recidivista vyhnul vyššímu trestu.

Foto: Profimedia.cz

Identitu odhalily otisky prstů.

Článek

Policisté loni na východním Slovensku zadrželi zloděje, který měl ukrást 450 eur (asi deset tisíc korun) z pokladny potravin ve Spišské Nové Vsi. Pachatel u sebe neměl doklady a policistům nadiktoval osobní údaje svého bratra. Policisté si jeho totožnost dál neprověřovali.

Zloděj byl pod falešnou identitou odsouzený ve zrychleném řízení k 11 měsícům vězení.

Na podvod přišla policie až letos na základě daktyloskopie a analýzy DNA. Muž se nakonec přiznal, že všechny vodil za nos. „Byl to omyl, který se neměl stát,“ reagoval okresní policejní ředitel Peter Bednár.

Zloděj se začátkem července dostal na svobodu, protože soud ve skutečnosti potrestal jeho bratra. Pachatel krádeže se však do vězení asi vrátí, protože soud už souhlasil s obnovením procesu. Navíc mu hrozí obvinění z poškozování cizích práv.

Muž se uchýlil k podvodu pravděpodobně proto, že od roku 2004 byl sedmkrát odsouzený, byl v podmínce a hrozil by mu vyšší trest. „Činu se dopustil v podmínce a obával se vyššího trestu. Proto uvedl bratrovo jméno,“ uvedl okresní prokurátor Ján Holotňák.

Reklama

Výběr článků

Načítám