Hlavní obsah

Polská opozice žádá kvůli maturitnímu debaklu demisi ministryně školství

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katastrofální výsledky letošních maturit vyvolaly v Polsku šok. „Už je známo, že zkoušku dospělosti v tomto školním roce v řádném termínu nesložilo 75 procent studentů, což je nejhorší číslo od roku 2005, kdy byly nové zásady maturit zavedeny," shrnul fiasko zpravodajský portál onet.pl. Opozice žádá odchod ministryně školství Katarzyny Hallové.

Článek

Letos byla poprvé zavedena pro všechny maturanty povinná zkouška z matematiky, a to pro všechny typy středních školy bez výjimky.

Situace nabrala dramatické obrátky po veřejném ohlasu široce medializované zprávy, že například na Střední hotelové škole v městečku Trzyciaz neuspěl ani jeden student a na srpnový opravný termín budou připuštěni jen dva.

Střední školy ukončené závěrečnou maturitní zkouškou byly přitom dříve vnímány jako dobrá průprava na vysokou a jako líheň budoucí polské inteligence.

Hledání viníků

„Teď už se však i gymnázia proměnila v obyčejné, jednoduché školy, které budí dojem, že je může každý nejen navštěvovat, ale že tam i odmaturuje," povzdechl si pro list Rzeczpospolita Aleksander Nalasowski, děkan Pedagogické fakulty Univerzity Mikuláše Koperníka v Toruni.

„Ve skutečnosti to tak ale není – stačilo, že letos byly zkoušky o něco složitější než minulá léta, a studenti už je nedokázali složit," dodal děkan.

V souvislosti s výsledky maturit již několik opozičních politiků žádalo, aby ministryně Hallová ihned podala demisi. Její mluvčí Grzegorz Žurawski nevyloučil, že ministerstvo navrhne některé změny ve vzdělávacím procesu. Příčinu neúspěšných maturit však vidí i jinde: „Ředitelé škol by měli zjistit, jak je vůbec možné, že studenti bez problémů postupovali z ročníku do ročníku, když jejich vědomosti se pro složení maturity ukázaly jako absolutně nedostatečné."

„Výsledky maturit budeme podrobně analyzovat po srpnových opravných termínech. Chceme zjistit, zda špatný stav zavinili školy, nebo zda je vzdělanostní úroveň mládeže na podstatně nižší úrovni, než byla v minulosti," prohlásil místopředseda Ústřední zkušební komise Miroslaw Sawicki.

Reklama

Související témata:

Související články

Polsko zažilo maturitní debakl

V hotelové škole v obci Trzyciaž na jihu Polska nastala při maturitách nevídaná situace – z několika desítek žáků posledního ročníku pustili na základě...

Výběr článků

Načítám