Hlavní obsah

Španělští lékaři transplantovali při unikátní operaci pacientovi obě nohy

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první na světě provedli lékaři na univerzitní klinice ve Valencii transplantaci obou dolních končetin najednou. Oznámily to španělské úřady s tím, že šlo o „mimořádně složitou operaci“, při níž tým expertů vedený renomovaným chirurgem Pedrem Cavadasem nemohl čerpat z žádných zkušeností jiných odborníků.

Článek

Zákrok se uskutečnil v noci z neděle na pondělí a trval téměř 14 hodin. Informace o pacientovi - dárci končetin lékaři neposkytli a zatím se nechtějí vyjadřovat ani ke stavu operovaného. Cavadas, jenž souhlas s tímto unikátním zákrokem obdržel loni v květnu, chce vyčkat nejméně 48 hodin, kdy podle něj bude situace už jasnější. Zda byla operace úspěšná, prý ale bude možné říci až po měsíci.

Už dříve Cavadas naznačil, že pacientem je mladý muž, který přišel o obě nohy při nehodě. Končetiny mu musely být amputovány nad koleny, což pacientovi znemožnilo používat protézy. „Současná transplantace obou nohou je jediná možnost, jak mu dát naději, že nestráví zbytek života na invalidním vozíku,“ řekl chirurg.

Cavadas proslul jako jeden z průkopníků v oblasti transplantací. Před necelými dvěma lety uskutečnil jako první na světě kompletní transplantaci obličeje včetně jazyka a čelisti. V listopadu 2006 vedl operaci, při níž lékaři transplantovali jedné ženě obě ruce. Mj. i pro tyto zákroky si ve Španělsku vysloužil přezdívku „zázračný lékař“.

Reklama

Výběr článků

Načítám