Hlavní obsah

Polský ministr financí kritizuje EU za pomoc Řecku, je prvním krokem k bankrotu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr financí Jacek Rostowski se v sobotu tvrdě pustil do Evropské unie, jak řeší řeckou dluhovou krizi. Podle něj se uplatňuje příliš mnoho sil na škrty v rozpočtu a málo na růst ekonomiky. Uvedl to den poté, co začalo Polsko předsedat EU, napsala BBC.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Polský ministr financí Jacek Rostowski (vlevo) při hovoru se svým irským protějškem Michaelem Noonanem.

Článek

„Je jasné, že každý udělal v minulém roce a půl chyby,“ uvedl ministr, v Británii narozený ekonom.

Dodal, že EU by se měla hodně učit od Mezinárodního měnového fondu (MMF) v tom, jak pomáhat zemím ve finančních obtížích.

„MMF byl mnohem více proaktivní, jeho programy jsou více ušité na míru, přinesl programy, které nevypadají jako první krok bankrotu," řekl ministr.

Podle něj některé strany v zemích eurozóny ukazují „dech beroucí krátkozrakost“ při rozhodování o pomoci Řecku.

Rostowski povede mítink ministrů financí zemí EU. Očekává se, že se připojí i k jednáním ministrů zemí eurozóny, i když k nim Polsko nepatří.

Ministři zemí eurozóny probírají detaily druhé půjčky Řecku, už loni poskytla EU a Mezinárodní měnový fond Řecku 110 miliónů dolarů. Nový plán má pomoci Řecku splácet duhy do konce roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám